Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Maastrichtse hoogleraar beschuldigd van fraude

Een hoogleraar cardiologie van de Universiteit Maastricht wordt door een voormalig promovenda beschuldigd van wetenschapsfraude. Ze zou data hebben vervalst en met afbeeldingen hebben gesjoemeld om subsidieaanvragen mooier te laten lijken.

Dat meldt het onafhankelijke universiteitsblad Observant. De zaak ligt momenteel bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Maastricht.

Parallel hieraan loopt een rechtszaak tussen de betrokken promovenda en de universiteit, die afgelopen dinsdag diende. De hoogleraar die zij van frauduleuze praktijken beschuldigt, had haar sleutels van het laboratorium afgepakt, waardoor ze haar proefschrift niet kan afronden. De rechter zal binnen twee weken uitspraak doen.

Bloed

Het is niet de enige recente melding van wetenschapsfraude. In november werd een universitair docent psychologie van de Universiteit Leiden door drie klokkenluiders beschuldigd van manipulatie van onderzoeksdata en beursaanvragen, het weglaten van auteursnamen en het laten afnemen van bloed bij proefpersonen zonder dat hier toestemming voor was van de medisch-ethische commissie.

Een ander actueel voorbeeld is het in mei verschenen proefschrift van historicus en programmamaker Ad van Liempt. Hoewel dit proefschrift vooral onder vuur ligt vanwege plagiaat, zou Van Liempt zich volgens critici ook schuldig hebben gemaakt aan het verzinnen van feiten en het vervalsen van informatie.

Hoger beroep

Onderzoeksjournalist Bart FM Droog diende een klacht in bij de integriteitscommissie van de Rijksuniversiteit Groningen, maar deze oordeelde dat Van Liempt de wetenschappelijke integriteit in zijn proefschrift niet heeft geschonden. Droog heeft hoger beroep aangetekend bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.