Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Maagdenhuisbezetters gaan op ramkoers

De actievoerders in het Amsterdamse Maagdenhuis hebben vanochtend laten weten dat ze na het weekend op een andere, hardere manier actie gaan voeren. Of ze het Maagdenhuis zullen verlaten, wilden ze niet zeggen.  

Deze week leek het er even op dat de bezetting zondagavond om 21.00 uur zou worden opgeheven, na afloop van een festival of sciences and humanities. De actievoerders en het bestuur van de Universiteit van Amsterdam zouden daar overeenstemming over hebben bereikt.

Zware druk

Gisteren meldde de website Folia echter dat de onderhandelingen onder druk waren komen te staan. Volgens de actievoerders zou het bestuur een kort geding voorbereiden tegen bezetters die met naam en toenaam bekend zijn.  

Vanochtend, tijdens een persconferentie voor de deur van het Maagdenhuis, verklaarde senior-actievoerder en UvA-docent Rudolf Valkhoff dat het bestuur de actievoerders onder zware druk zet om te vertrekken: “Wij verwerpen het ultimatum van het CvB om onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten. Dit zijn maatregelen die de nek breken van jonge idealistische mensen die zich inzetten voor goed onderwijs. Dit is puur cynisme.”

CvB moet aftreden

De actievoerders handhaven hun eerdere eisen en willen bovendien dat het CvB onmiddellijk aftreedt. Op de herhaalde vraag of ze het Maagdenhuis zullen verlaten gaf Valkhof tot driemaal toe hetzelfde antwoord: “De acties zullen op een andere, hardere manier worden voortgezet.”  

De UvA was niet bereikbaar voor commentaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.