Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

LSVb opent Meldpunt Coronacompensatie

Studenten die studievertraging hebben opgelopen gedurende de coronapandemie hebben recht op een financiële compensatie van 535 euro. Je moet dan wel vóór 31 augustus 2021 afstuderen en de Landelijke Studentenvakbond vreest dat er door deze voorwaarde een aantal studenten buiten de boot zal vallen. Er is inmiddels een meldpunt opgezet.

Het volgende studiejaar geldt er een halvering van het collegegeld. Als je voor het einde van deze maand afstudeert en in de studiejaren 19-20 én 20-21 minstens één maand stond ingeschreven bij een bekostigde opleiding, krijg je een compensatie van 535 euro. Maar hoe zit het dan met de studenten die in dit studiejaar 21-22 nog een paar dagen, weken of maanden moeten studeren? Ze hoeven even minder collegegeld te betalen, maar de compensatie van 535 euro kunnen ze vergeten.

Onvoldoende hulp

De LSVb spreekt van onvoldoende hulp voor deze groep die tussen wal en schip raakt. ‘Als je het komende studiejaar bijvoorbeeld nog twee maanden studeert betaal je 180 euro (in plaats van 360 euro) aan collegegeld, maar de 535 euro loop je mis. De studenten die nu studievertraging oplopen, worden door deze regeling dus onvoldoende geholpen’, schrijft de vakbond.

De regeling geldt voor studenten aan universiteiten, en voor hbo- en mbo-studenten. Voor mbo’ers geldt een lagere compensatie van 150 tot 300 euro.

Meldpunt

De vakbond verzoekt studenten die vertraagd zijn en recht hebben op compensatie om hun ervaring te delen via het Meldpunt Coronacompensatie. Met deze gegevens wil de LSVb het probleem aankaarten in Den Haag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.