Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Leenstelsel: instroom hbo scherp gedaald

Dit studiejaar is de instroom in het hbo met bijna tien procent gedaald. Door het nieuw ingevoerde leenstelsel zouden jongeren uit gezinnen met lage inkomens, eerstegeneratiestudenten, niet-westerse allochtonen en kinderen uit kwetsbare milieus de grootste daling vertonen bij de instroom.

Dit zou blijken uit een nog niet gepubliceerde monitor over de gevolgen van het leenstelsel op de instroom in het hoger onderwijs, zo meldt ScienceGuide. Waarschijnlijk wordt eind deze week de monitor openbaar gemaakt.

Het ministerie van OCW beloofde die monitor aan de Tweede Kamer bij de invoering van het leenstelsel. Minister Bussemaker sprak toen de verwachting uit dat het leenstelsel nauwelijks gevolgen voor de instroom zou hebben. Voor de universiteiten lijkt dit zo te zijn, maar dus niet voor het hbo.

Gevoelig

De uitkomst van de monitor ligt dan ook gevoelig volgens ScienceGuide. In diepe vertrouwelijkheid zouden verschillende concepten zijn besproken met een mogelijke reactie van de minister daarop. Met een sussende toon. In 2014 steeg de instroom juist nog en één jaar leenstelsel is te kort om echte uitspraken te doen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft inmiddels Kamervragen gesteld.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.