Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

Langstudeerders hebben hulp nodig

Studentendecanen en studieadviseurs van de economische faculteit werken samen om langstudeerders weer op stoom te krijgen.

Nee, studentendecanen Jan Nieuwenhuis en Karin Waanders zijn niet bang dat de VU binnenkort aangeklaagd gaat worden. Maar het proces van een voormalige student tegen hogeschool Windesheim zette hen wel aan het denken. Nieuwenhuis: “De rechter besloot dat Windesheim een schadevergoeding moest betalen omdat niemand van de opleiding aan een studente vroeg waarom ze geen studiepunten haalde. Opleidingen hebben een zorgplicht. Die uitspraak heeft wel wat mensen wakker geschud.”

Opvallende cijfers

Nieuwenhuis en Waanders besloten om de cijfers van de langstudeerders aan de VU op te vragen. “In 2018 waren er 896 studenten die vijf jaar of langer over hun bachelor deden”, zegt Nieuwenhuis. “Er waren nog eens 678 studenten die meer dan vier jaar bij hun master ingeschreven stonden.” Deze langstudeerders waren evenwichtig over de verschillende faculteiten verspreid.

Opvallende cijfers in tijden waarin studenten het langstuderen onmogelijk gemaakt wordt. Nieuwenhuis: “Het kan natuurlijk wel. Je moet alleen zorgen dat je in je eerste jaar je bindend studieadvies haalt. Daarna kun je vrij lang over je studie doen. Vroeger vervielen je tentamencijfers na een tijdje. Maar dat is niet meer zo.”

Pilot: Pick up the Pace

Bij de School of Business and Economics (SBE) bleken 75 langstudeerders te zitten. Een mooi getal om een pilot te starten. De studentendecanen legden contact met de studieadviseurs van die faculteit. Samen begonnen ze in december de pilot Pick up the Pace.

SBE-studieadviseur Marloes Theuns: “We hadden al een project waarbij we studenten mailden die na twee jaar nog geen 90 studiepunten hadden. Maar lang niet iedereen reageerde daarop. Het mooie van deze pilot is dat we meer tijd konden maken om studenten na te bellen en ze ervan te overtuigen om mee te doen.

Stalkwerk

Dat vergde flink wat stalkwerk van die begeleiders. Studenten die achterlopen, kregen niet alleen een mailtje op hun VU-mailadres, maar ook op hun privéadres. Reageerden ze daar niet op, dan werden ze gebeld of werd hun voicemail ingesproken. Theuns: “Studenten lezen hun VU-mail vaak slecht en reageren daar niet op.”

De begeleiders spraken met bijna alle studenten die achterlopen. De redenen voor hun studievertraging zijn heel divers. Nieuwenhuis: “Vaak gaat het om mensen die door bepaalde omstandigheden een tijdje niet sneller kunnen studeren. Ze willen het allemaal wel graag.”

Gratis begeleiding

De dertig studenten die meedoen aan Pick up the Pace krijgen een aardig pakket aan interdisciplinaire hulp: een intakegesprek en nog vier persoonlijke vervolggesprekken. Ook kunnen ze gratis gesprekken en cursussen bij de studentenpsychologen volgen. Daarnaast zijn er groepsbijeenkomsten met thema’s als faalangst, tentamenstress, studieuitstelgedrag en motivatie. Theuns: “Motivatie is voor iedereen wel een probleem. Omdat hun studie om verschillende redenen zo lang duurt, hebben ze geen puf meer.”

Die groepsbijeenkomsten zijn ook bedoeld om de studenten te laten zien dat ze niet de enigen zijn die met dit probleem worstelen. Daarnaast hopen de begeleiders dat geregelde bijeenkomsten op de VU zorgen dat de studenten weer vaker op de universiteit komen. “Vaak hebben ze al tijden geen colleges meer en komen ze nog maar weinig op de universiteit. Het is fijn om er weer bij te horen en even weer student te zijn”, zegt Nieuwenhuis.

Zelf het werk doen

Eigenlijk gaat Pick up the Pace verder dan de zorgplicht die de rechter omschreef. Theuns: “We doen het niet alleen omdat we het moeten. Maar ook omdat we deze doelgroep graag willen steunen. Het zijn studenten die hun studie juist graag willen halen. We willen hun zelfredzaamheid ook niet verlagen, ze moeten het werk uiteindelijk zelf doen.”

De pilot loopt twee jaar. Het is de bedoeling dat volgend studiejaar weer een nieuwe groep langstudeerders begint. Daarvoor zullen de begeleiders de studenten die dit jaar niet meededen maar nog niet afgestudeerd zijn, opnieuw benaderen. Mocht de pilot resultaten opleveren, dan hopen de begeleiders het Pick up the Pace-traject VU-breed te starten. Theuns: “Uiteindelijk hopen we aan ons eigen succes ten onder te gaan.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.