Interessante discussie op de opiniepagina’s van de Volkskrant, dezer dagen, waar columnist Rutger Bregman de Rotterdamse Erasmus Universiteit verwijt de eisen aan studenten te verlagen om het studierendement op te krikken.
De universiteit staat studenten namelijk toe hun onvoldoendes te compenseren met hoge voldoendes voor andere vakken. “Nominaal is Normaal”, heet dat in Rotterdam. Staat tegenover dat de studenten in één keer hun eerstejaar moeten halen, anders worden ze weggestuurd.
Plofstudenten
‘Plofstudenten’ noemt Bregman de Rotterdamse studenten. Volgens hem hoort de helft van de mensen, die op dit moment aan een universiteit studeren, daar niet thuis.
Dat vindt de rector van de Erasmus, Henk Schmidt, elitair. ‘Bregman wordt gedreven door een romantisch verlangen naar de elitaire universiteiten van weleer, waar alleen de welgestelden hun weg naar toe vonden’, schrijft Schmidt vandaag in de Volkskrant.
De Erasmus heeft de afgelopen maanden veel kritiek gekregen op het experiment: “In Amerika is het standaard”, wuifde Schmidt die weg in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP).
Zesjescultuur
Volgens hem wordt de norm juist verlaagd door de vele herkansingen, die studenten hier krijgen. Die werken een zesjescultuur in de hand. In Rotterdam is het aantal herkansingen drastisch verlaagd en proberen studenten, volgens Schmidt, hogere voldoendes te halen. Dat vergt een andere, intensievere manier van studeren.
‘Nominaal is normaal’ is niet bedoeld om rendement te verhogen, maar bevat allerlei vernieuwingen die studenten veel intensiever bij het onderwijs betrekken’, schrijft Schmidt in de Volkskrant. ‘Het dwingt ze actief mee te doen en geen uitstelgedrag te vertonen.’
Perverse stimulans
Cynisch is wel dat snel afstuderende studenten als gevolg hebben dat de Erasmus miljoenen euro’s aan inkomsten van het Rijk misloopt. De huidige manier van financieren noemt hij ‘een wat perverse stimulans (…). Universiteiten worden nu niet beloond voor het feit dat goede studieresultaten belangrijker zijn dan aantallen.’