Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Kosten schakeljaar omlaag, ondanks protest VSNU

De Tweede Kamer heeft gisteravond ingestemd met het voorstel om het collegegeld voor schakeltrajecten te maximeren. Universiteiten vrezen dat daarmee de kwaliteit in gevaar komt: “Het ene traject is nu eenmaal duurder dan het andere”. 

Hbo’ers die kiezen voor een universitaire master of wo’ers die na hun bachelor een andere richting op willen, moeten bijspijkercursussen volgen. Duren die niet langer dan een half jaar, dan betalen ze het wettelijk collegegeldtarief. Daarna kunnen de kosten voor een ‘premaster’ oplopen tot meer dan tienduizend euro per jaar.

In gevaar 

D66 en SP vinden dat veel te duur en stelden een maximum voor van anderhalf keer het wettelijk collegegeldtarief, zo’n 2700 euro. Ze kregen gisteren steun van PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De minister gaf eerder al aan dat ze zich zou neerleggen bij de wens van de Kamer.

De universiteiten zijn er niet blij mee. De VSNU riep Kamerleden vorige week op tegen het voorstel van D66 en SP te stemmen, omdat de kwaliteit van de trajecten in gevaar zou komen als studenten minder gaan betalen. Van de overheid krijgen universiteiten namelijk helemaal geen geld meer voor het opleiden van de schakelaars. Als opleidingen aan studenten niet meer de kostprijs mogen vragen, schieten universiteiten er jaarlijks 24 miljoen euro bij in, rekenden ze voor.

Schakelcursussen beter integreren

D66-parlementariër Paul van Meenen maakt zich daar geen zorgen over. “Universiteiten zijn grote instellingen, die dit best kunnen opvangen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat schakelcursussen beter worden geïntegreerd in de bachelor. Zolang universiteiten alle kosten voor een extra jaar bij studenten mogen neerleggen, ontbreekt de prikkel om dat te bewerkstelligen.”

Jasper van Dijk (SP) vindt dat universiteiten niet bij studenten horen aan te kloppen voor extra geld. “Als het voor instellingen te duur wordt, moeten ze bij de overheid zijn. Nu mogen universiteiten helemaal hun gang gaan, waardoor het collegegeldtarief door het dak heen schiet. Bovendien kost een opleiding bij de ene universiteit soms meer dan bij de andere. De kosten voor een studie zijn moeilijk te berekenen, maar dat zijn allemaal discussies waar we studenten niet mee moeten lastigvallen.”

Verschil zelf bijleggen

Volgens een woordvoerder van de VSNU hebben universiteiten nooit meer collegegeld gevraagd dan de werkelijke kosten voor een opleiding. “We willen hier niet aan verdienen. Het ene traject is nu eenmaal duurder dan het andere. De heer Van Meenen kan wel zeggen dat we overal potjes hebben staan, maar als we het verschil zelf moeten bijleggen betekent dit dat we minder geld hebben voor het reguliere bachelor- en masteronderwijs.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.