Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Koning: “Studenten krijgen fors meer aandacht”

Behalve bij onderwerpen als internationale veiligheid, het pensioenstelsel en de uitbreiding van het vaderschapsverlof, stond Koning Willem-Alexander in zijn Troonrede ook stil bij investeringen in het hoger onderwijs.

Meer aandacht

Hogescholen en universiteiten krijgen er de komende jaren vierduizend docenten en enkele honderden onderzoekers met een onderwijstaak bij, onderstreepte Koning Willem-Alexander vandaag tijdens zijn Troonrede. “Voor studenten betekent het fors meer persoonlijke aandacht, intensievere begeleiding en een betere entree op de arbeidsmarkt”, zei hij zojuist.

De extra docenten worden betaald met het geld dat vrijkomt dankzij het afschaffen van de basisbeurs voor nieuwe studenten. Het streven naar extra docenten en onderzoekers was al bekend.

Internationale impuls

De Koning noemde verder nog de Nationale Wetenschapsagenda, die dit najaar wordt gepresenteerd. “Dit geeft niet alleen een impuls aan de internationale positie van onze universiteiten, maar ook aan de innovatie- en concurrentiekracht van onze industrie en andere kennisintensieve sectoren.”

De koning sprak vooral over de opkrabbelende economie en de investeringen die het kabinet het komende jaar weer kan doen. Ook spanningen in het buitenland en de vluchtelingenstroom naar Europa kwamen aan bod.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.