Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Koffietjes vormen een behoorlijke kostenpost’

Studeren en geld vormen nooit een lekkere combi, maar wat dit kabinet voor studenten in petto heeft, is om te janken. Bezuinigingen, langstudeerboete. In deze korte serie vertellen vijf studenten hoe zij de boel financieel beheersbaar houden. Masterstudent Biomedical Technology and Physics Sigrid Mooijman (24) doet haar boodschappen bij de Dirk in plaats van de Albert Heijn.

“Studievertraging heb ik opgelopen door een bestuursjaar bij studievereniging Mens. Maar volgens mij zou ik geen langstudeerboete moeten krijgen als ik in drie jaar afstudeer, en de vertraging geldt per studie, toch? Ik weet het niet, ik heb me er niet echt in verdiept, ook niet in de rest van het onderwijsbeleid van dit kabinet, want ik ben te gefocust op mijn studie op dit moment.

Ik heb een beurs voor uitwonende studenten en krijg ook huur- en zorgtoeslag en ik verdien bij als windsurfinstructeur, vooral in de zomermaanden verdien ik daar 1000 euro mee, in andere maanden minder dan de helft. Ik heb ook een bachelorvak gegeven als student-assistent en ik analyseer hartritmes bij DGTL-health. Zo maak ik mijn studie nu al te gelde. Van mijn ouders krijg ik 100 euro per maand.

Mijn financiële situatie valt mee, ik spaar elke maand een bedrag, maar ik zoek wel naar mogelijkheden om slimmer met mijn geld om te gaan. Deze kerst ga ik bijvoorbeeld met mijn ouders en mijn zus naar Thailand, daar betalen we een eigen bijdrage voor van 2000 euro, dat is dus best een groot bedrag. Ik moet keuzes maken en ga deze maand niet uit en mijn boodschappen doe ik bij de Dirk in plaats van Albert Heijn. Uitgaan doe ik trouwens toch al niet zoveel meer, want ik ben al 24 en merk dat ik sneller moe word.

Ik maak elke maand een begroting en kijk waar ik hoeveel aan heb uitgegeven, of dat overeenkomt met wat ik had begroot. Naast sparen besteed ik het meeste geld aan eten, kleding, boeken en sporten. Koffietjes vormen ook een behoorlijke kostenpost. Per maand kosten die me 20 euro, vorige maand heb ik er zelfs 50 euro aan uitgegeven. Dat is echt veel te veel en dat bedrag moet drastisch omlaag.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.