Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Kamer vindt uitzonderingen nepuniversiteiten onduidelijk

De Kleuteruniversiteit en de Volksuniversiteit mogen hun naam straks behouden, maar de Evangelische Hogeschool en de Vrije Hogeschool niet. Is dat willekeur? Helemaal niet, bezweert minister Bussemaker.

Gisteren verdedigde de bewindsvrouw in de Tweede Kamer het wetsvoorstel dat onder meer de benamingen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ moet beschermen. Alleen onderwijsinstellingen met erkende hbo- of wo-opleidingen mogen zich straks zo noemen. Dat moet het makkelijker maken om nephogescholen en -universiteiten aan te pakken. Ze kunnen een boete krijgen van maximaal 810 duizend euro.

Kleuteruniversiteit

Op zich een goed idee, vindt de Tweede Kamer, maar waarom maakt ze alleen een uitzondering voor instituten als de Universiteit van Nederland, de Kleuteruniversiteit en de Volksuniversiteit, wilden ChristenUnie, SGP en CDA weten. En waarom moeten de Evangelische Hogeschool en de Vrije Hogeschool hun naam wel veranderen? Die twee laatste instituten bieden scholieren een tussenjaar waarin ze zich kunnen voorbereiden op een studie in het hoger onderwijs.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vond het maar raar dat bijvoorbeeld de Volksuniversiteit haar naam mag behouden, terwijl een cursus als “yogadansen voor senioren” mijlenver van een universitaire opleiding af staat. Waren de selectienormen van de minister niet willekeurig?

Geen misleiding

Maar minister Bussemaker kaatste de bal terug: “Juist omdat de Volksuniversiteit zo ver af staat van een universiteit kan daar geen sprake zijn van misleiding. Iedereen die naar het onderwijsprogramma kijkt, ziet dat je daar geen graad kunt halen en dat je slechts een heel geringe bijdrage hoeft te betalen.

Bij de Evangelische Hogeschool is de kans op misleiding volgens haar groter: die presenteert zich als een voorbereidende opleiding van hbo-niveau, is alleen toegankelijk voor scholieren met ten minste een mbo-4 diploma en vraagt collegegeld van zijn studenten.

Academy mag wel

Verder vroeg ze zich af waarom de Evangelische Hogeschool niet bereid was om zichzelf bijvoorbeeld academy of college te noemen. Andere instellingen passen hun naam wel aan. Zo noemt de Johan Cruijff University zich voortaan Johan Cruijff Academy.

De minister wilde haar wetsvoorstel niet aanpassen, maar als een Kamermeerderheid de uitzonderingen op de nieuwe regels onduidelijk vond, dan moest ze misschien maar helemaal geen uitzonderingen maken. “Dat zou betekenen dat iedereen zijn naam zou moeten veranderen, dus ook de Volksuniversiteit en de Kleuteruniversiteit. Als u echt die helderheid wilt, is dat de best denkbare helderheid.”

Het debat wordt op een later moment vervolgd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.