Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Kamer keurt nieuwe onderwijswet goed

De Tweede Kamer stemde zojuist in met de Wet versterking bestuurskracht, waarmee onderwijsminister Jet Bussemaker faillissementen, wanbeheer en andere drama’s in het onderwijs wil voorkomen.

In eerste instantie waren veel fracties niet enthousiast over de nieuwe wet. Maar nadat de Tweede Kamer vorige week een aantal wijzigingen aanbracht, haalde die vandaag toch een meerderheid. Alleen SGP, PVV en de fractie Bontes-Van Klaveren stemden tegen.

Medezeggenschap meer macht

Dankzij de nieuwe wet krijgen opleidingscommissies en medezeggenschapsraden meer macht, hoeven studentbestuurders straks geen collegegeld te betalen en wordt het moeilijker om tentamencijfers te laten vervallen.

Studentenorganisaties ISO en LSVb lieten vorige week al weten dat ze blij zijn met de huidige wet. “Na de studentenprotesten van vorig jaar is dit echt een stap vooruit”, liet LSVB-voorzitter Stefan Wirken vorige week al weten. Linde de Nie van het ISO sprak van  “een historische stap naar een versterkte positie van studenten”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.