Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Jongeren zijn hoge huren zat en kondigen acties aan

In verschillende steden protesteren jongeren volgende week tegen de hoge huurprijzen van studentenkamers. Ze beginnen in Wageningen en voeren later in de week actie in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen.

Het protest is van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en vakbond FNV Young & United, die de hoge huurprijzen “belachelijk” vinden: 600 of 700 euro in de maand is geen uitzondering meer.

Dure koepeltentjes

In Wageningen gaan studenten maandag koepeltentjes opzetten met de prijs van een even grote studentenkamer erbij, om aanschouwelijk te maken hoe duur hun woningen inmiddels zijn.

Studeren is al duur genoeg, vinden de vakbonden. Veel studenten moeten al lenen om de kosten te kunnen dragen. “Ze sluiten als het ware een hypotheek op hun toekomst af”, zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns. “We willen niet dat studenten zich in de schulden moeten steken om huisjesmelkers te sponsoren.”

Verrassing

De twee vakbonden trekken samen op tegen de schulden die veel studenten moeten maken om te studeren. Met de hashtag #NietMijnSchuld voeren ze al een jaar campagne voor de terugkeer van de basisbeurs.

Wat er precies in andere steden gaat gebeuren, willen de vakbonden “een verrassing” houden. In de loop van volgende week komt daar meer informatie over, zegt Muns.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.