Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Jongeren in gesprek met informateur Hamer

Studieschuld, woningnood, een onzekere arbeidsmarkt… Daar moet het volgende kabinet snel mee aan de slag, vinden vier jongerenorganisaties. Ze spraken donderdagochtend met informateur Hamer: een primeur in de formatiegeschiedenis.

De kabinetsformatie is weer hervat. Dinsdag sprak kersverse informateur Mariëtte Hamer met de leiders van de grootste politieke partijen. Maar ook jongeren en studenten denken graag mee over het kabinetsbeleid voor de komende jaren.

Donderdagochtend schoven de voorzitters van jongerenorganisaties FNV Young & United, de Nationale Jeugdraad, de Jonge Klimaatbeweging en Jong AWVN bij Hamer aan voor een gesprek over wat het nieuwe kabinet voor hun generatie kan betekenen. Het is de eerste keer dat een informateur dit doet.

Basisbeurs

“Heel fijn dat we vandaag konden vertellen waar jongeren echt mee zitten”, zegt voorzitter Alina Danii Bijl van jongerenvakbond FNV Young & United na afloop. Hoog op de agenda staat de studiefinanciering. “We willen een goede, schuldenvrije basis voor iedereen. Het liefst zien we dat studenten onafhankelijk van hun ouders kunnen studeren, met een basisbeurs die goed dekkend is.”

Dat het leenstelsel zal verdwijnen, weet ze vrijwel zeker. “Alleen de VVD staat er nog achter. Maar nu moeten de woorden van de andere partijen nog wel worden omgezet in daden: er moet voor de studiefinanciering een goed plan komen waar studenten zich achter kunnen scharen.”

En zo werden er donderdagochtend nog meer onderwerpen aangekaart, zoals de onzekere arbeidsmarkt en het gebrek aan betaalbare woonruimte. “We hebben benadrukt dat alles samenhangt omdat studenten en jongeren nu zo’n slechte uitgangspositie hebben”, zegt Bijl.

En hoe nu verder? “Het is aan de Kamer om deze gesprekken voort te zetten en ons te blijven uitnodigen”, zegt Bijl. “Wij hopen dat dat gebeurt, omdat beleid voor jongeren alleen met jongeren kan worden gemaakt.”

Denktank

Voormalig PvdA-politicus Mariëtte Hamer is voorzitter van de Sociaal Economische Raad en een van de oprichters van de Landelijke Studentenvakbond. Eerder dit jaar trok ze samen met de ‘coronadenktank’ van het SER Jongerenplatform en Coalitie Y aan de bel bij demissionair premier Rutte over de impact van de coronacrisis.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.