Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Jesse Klaver op een protestbijeenkomst tegen het leenstelsel in 2014, waar hij het leenstelsel vurig verdedigde

Jesse Klaver nu ook tegen zijn eigen leenstelsel

GroenLinks-leider Jesse Klaver keert zich net als partijgenoot Zihni Özdil tegen het leenstelsel. “Het is duidelijk dat dit stelsel niet goed werkt”, schrijft hij in een mail aan zijn achterban. Een alternatief heeft hij nog niet.

De fractievoorzitter van GroenLinks onderbreekt zijn vaderschapsverlof om duidelijkheid te scheppen over het standpunt van de partij over het leenstelstel. Hij voelt zich hiertoe genoodzaakt nadat Tweede Kamerlid Özdil zich afgelopen zaterdag in Trouw distantieerde van “het verrotte systeem”. Volgens hem “ondermijnt een leenstelsel alles waar democratie en beschaving voor staan”.

Weerbarstig

Met die uitspraak ging Özdil bewust tegen de partijlijn in. Klaver stond in 2014 nog aan de basis van de invoering van het sociale leenstelsel. Daarin werd de basisbeurs afgeschaft, kwamen er miljarden aan investeringen in onderwijs vrij, ging de aanvullende beurs omhoog en werd de terugbetaling socialer, somt de fractievoorzitter nog maar eens op in de brief aan zijn achterban.

“En op papier klopt dat ook. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger”, gaat hij verder. “Eerlijke politiek verlangt dat je ervoor uitkomt als een plan niet goed werkt”. Hij geeft toe dat het kabinet de beloftes over de kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs niet waarmaakt. Volgens Klaver zorgt het leenstelsel voor leenangst, stress en problemen met de doorstroming.

Koerswijziging

Er moet daarom een beter stelsel komen, vindt de GroenLinks-leider. Maar wat is het alternatief? “Op die vraag kan ik nu geen antwoord geven”, schrijft hij. Volgende maand komt hij erop terug, nadat er binnen de partij over is gepraat.

GroenLinks voegt zich met deze koerswijziging bij regeringspartijen CDA en ChristenUnie, die altijd al tegen het leenstelsel waren. Binnen de oppositie is alleen de PvdA nog voorstander. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.