Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

ISO-bestuurslid Aukje de Ruijter: ‘De coronacrisis dwingt ons tot onderwijsinnovatie’

De vers afgestudeerde VU-student Aukje de Ruijter (24) zal vanaf 1 juli de rol van secretaris binnen het Interstedelijk Studenten Overleg op zich nemen. Ze kan haar onderwijskundige hart ophalen in deze coronatijd.

De master onderwijs & innovatie bevestigde voor De Ruijter hoe graag ze zich inzet voor het onderwijs. Na een informatieavond van ISO wist ze het zeker: dit was wat ze na haar studie wilde gaan doen. Als voormalig recruiter heeft ze naar eigen zeggen interesse voor het functioneren van mensen en ze wil ervoor zorgen dat ook intern iedereen content is. In de rol van secretaris hoopt ze die waarden binnen ISO tot uiting te kunnen brengen. Het nieuwe bestuur werd via Zoom verkozen en wordt vanaf 1 mei ingewerkt.

Ad Valvas Update
Volg wat er speelt op de VU en in het hoger onderwijs met onze wekelijkse mailupdate.
Stuur mij die Ad Valvas Update!

Het ISO behartigt de belangen van studenten. Wat zijn jouw speerpunten daarin?
“Ik ben vooral geïnteresseerd in onderwijsinnovatie. De huidige coronacrisis dwingt ons ertoe om dingen aan te passen binnen het onderwijs. Online studeren bijvoorbeeld. Vanuit mijn studie heb ik geleerd wat er allemaal in de praktijk bij komt kijken om zoiets te bewerkstelligen. Maar waar dat tijdens mijn studie heel geleidelijk ging, met pilots en in constant overleg, gaat dat nu tijdens deze crisis een stuk sneller. Ik vind het belangrijk om het oordeel van studenten daarin mee te nemen. Zo is er een Studentenmeldpunt COVID-19 waar studenten hun zorgen kunnen uiten, en eigen innovatieve ideeën kwijt kunnen.”

“We moeten als ISO toegankelijk zijn voor studenten, dat we aan hen kunnen vragen wat er fijn is en wat ze anders zouden zien. Nadat deze crisis voorbij is, kunnen we die informatie dan op de lange termijn ook benutten. Daarnaast vind ik studentenwelzijn heel belangrijk. Er is sprake van een steeds toenemende prestatiedruk. Studenten kampen tijdens de crisis ook met verminderd sociaal contact. Daar willen we iets aan gaan doen.”

Gaat de coronacrisis dan juist voor meer of minder werk zorgen?
“Deze situatie zal waarschijnlijk nog wel even duren, en het zal veel veranderen op het gebied van onderwijs. De politiek, universiteiten en hogescholen moeten in sneltreinvaart beslissingen nemen. Wij willen daarin de kant van de studenten laten horen. Het zal een spannende start worden.”

“Ook gek dat alles nu via videobellen gaat. Maar het vertrekkende bestuur zet zich in om op een informele manier belsessies te houden waardoor we elkaar beter kunnen leren kennen. We zullen creatief moeten zijn, maar ik denk dat het wel gaat lukken.”

‘De politiek, universiteiten en hogescholen moeten in sneltreinvaart beslissingen nemen.’

De huidige voorzitter Kees Gillese vindt het jammer dat er geen hbo-student in het nieuwe bestuur zit. Ben je het daarmee eens?
“Ik begrijp heel goed dat mensen dat jammer kunnen vinden. Mensen op hogescholen zijn misschien bang dat ze niet voldoende vertegenwoordigd worden door het bestuur. Het feit dat we allemaal van een universiteit komen, wordt misschien ook gezien als een gebrek aan diversiteit.”

“Maar omdat geen van ons van een hogeschool komt, gaan we juist extra ons best doen om daar informatie over in te winnen. We putten onze informatie en kennis daarbij uit onze achterban, de lidorganisaties van het ISO. Dat zijn raden van hogescholen en universiteiten uit heel Nederland.”

Jullie maken het op het gebied van diversiteit misschien goed door bestuursleden van over het hele land te hebben.
“Ja, dat komt het bestuur zeker ten goede. Omdat iedereen van een andere universiteit komt, kunnen we die verschillende ervaringen met elkaar delen. Elke stad heeft een eigen studentenervaring en een net andere invulling van colleges. Met die diverse kennis kunnen we de belangen van studenten zo goed mogelijk behartigen.”

Het komende jaar ben je dus wel zoet, heb je plannen voor na ISO?
“In het bestuur kun je maar een jaar zitten, maar ik wil wel op een bepaalde manier verbonden blijven aan ISO. Dit wordt een mooi jaar om te kijken of ik binnen de politiek iets zou willen doen. Maar ik blijf me bezighouden met het onderwijs, in wat voor vorm dan ook.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.