Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 oktober 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Internationale studenten worden als tweederangs studenten behandeld’

Veel internationale studenten hebben weleens last van mentale problemen. De helft wil meer contact met Nederlandse studenten en één op de vier voelt zich hier niet thuis.

Dat blijkt uit een enquête onder 229 studenten uit 57 verschillende landen. De vragenlijst is verspreid door studentenorganisaties ISO, LSVb en het Erasmus Student Netwerk.

Er hebben niet bijzonder veel studenten meegedaan, weten de makers, maar ze vinden de uitkomsten toch een teken aan de wand. Het is “meer dan zorgwekkend dat internationale studenten op hun tandvlees lopen”, zegt voorzitter Terri van der Velden van het Interstedelijk Studenten Overleg.

Tweederangs

Terwijl een kwart van de studenten inmiddels uit het buitenland komt, is er volgens haar nog altijd te weinig aandacht voor internationals. Ze worden als ‘tweederangs studenten’ behandeld.

Het is hier niet alleen kommer en kwel. De meeste internationale studenten geven hun sociale leven in Nederland een 8. Toch heeft rond de 60 procent weleens mentale problemen en stress ervaren. De helft wil meer contact met Nederlandse studenten.

Voor een scherper beeld zouden andere partijen zoals de overheid deze Annual International Student Survey moeten verspreiden, vinden de studentenorganisaties. Dat gebeurt alleen niet. Daarom doen ze het zelf maar, dit jaar voor de vijfde keer.

Huisvesting

De aanbevelingen vloeien er vanzelf uit voort. Huisvesting is bijvoorbeeld een probleem voor de internationale studenten. Spits het beleid daarop toe en laat internationale studenten weten welke problemen ze tegen kunnen komen.

Stimuleer de integratie tussen Nederlandse en internationale studenten, is een andere aanbeveling. Want het gaat niet vanzelf. Veel verenigingen zijn ‘Dutch-only’ en daar sluiten internationale studenten zich niet bij aan.

De meeste internationale studenten blijken ook niet te weten dat ze recht hebben op een ov-studentenkaart als ze hier 56 uur in de maand werken. Ook hebben ze soms problemen met de regels rond verplichte verzekeringen. De voorlichting kan dus beter, concluderen de studentenorganisaties.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.