“Ik ben Amerikaans-Frans, woon sinds mijn twaalfde in Europa en heb dus een EU-paspoort. Ik betaal daarom hetzelfde collegegeld als Nederlandse studenten, bijna 2.600 euro.
Ik krijg geen studiebeurs, maar wel een vergoeding voor mijn werk als lid van de studentenraad en mijn ouders betalen mijn huur en geven me maandelijks een kleine toelage. Tot vorig jaar had ik een bijbaan als assistent-manager in een restaurant. Maar omdat ik aan mijn knie ben geopereerd, kan ik dat werk niet meer doen. Lang staan doet geweldig veel pijn.
Daardoor is mijn inkomen flink verkleind en ik maak nog veel reiskosten ook, want ik woon ver van de VU en kan vanwege mijn knie niet fietsen. Ook moet ik regelmatig naar de fysiotherapeut.
Naast het gedoe met mijn knie heb ik nog wat andere financiële tegenvallers gehad. Mijn computer ging bijvoorbeeld stuk. Daarvoor moest ik dan weer bij mijn ouders aankloppen, wat ik liever niet doe, want ze betalen al zoveel. Ze hadden net mijn belasting betaald en ik heb ook een zus die studeert.
Ik heb het financieel niet heel slecht omdat ik ook nog wat spaargeld heb, maar ik moet wel op de kleintjes letten. Boodschappen doe ik bijvoorbeeld bij de Lidl en de Aldi, dat is goedkoper dan Albert Heijn. De kwaliteit van groenten en fruit is daar trouwens ook beter. Uitgaan doe ik toch al niet veel meer, want ik ben te druk met mijn studie en mijn raadswerk.
Door mijn werk voor de studentenraad loop ik wat studievertraging op, maar ik denk niet dat ik met de langstudeerboete van het nieuwe kabinet te maken zal krijgen. Ik hoop afgestudeerd te zijn als die ingaat en bovendien moeten de universiteiten zelf die boete innen en ik geloof niet dat de VU dat bij USR-leden zal doen.”
Lees hier een eerder interview uit deze serie met rechtenstudent Afra Mevius – die zich niet zo’n zorgen maakt.