Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hotel Casa verhuurt kamers alleen aan sociale studenten

Studentenhuisvester Hotel Casa gaat na een jaar verhuur niet meer over tot automatische verlenging. ‘Eerst moeten studenten zich inzetten voor de community binnen Casa’, zegt Marit de Vlaam, marketing & communication manager bij Hotel Casa.

Vanaf oktober kunnen studenten maar maximaal twee jaar bij jullie huren. Waarom?
“We hebben momenteel een wachtlijst van twee jaar. Omdat we die wilden aanpakken, hebben we gekeken naar onze rol binnen de studentenhuisvesting. Wij willen graag een veilige omgeving zijn voor studenten die net voor het eerst op kamers gaan. Een springplank binnen de woningmarkt. We laten mensen hun weg vinden in Amsterdam en als ze op eigen benen kunnen staan, gaan ze weer verder.”

Zijn er wel doorstroommogelijkheden voor studenten na die twee jaar? Straks moeten ze juist weer terug naar hun ouders.
“We zijn al bezig om te kijken wat we daarvoor zouden kunnen gaan bieden. We hebben verschillende samenwerkingsverbanden binnen de woningmarkt, misschien levert dat iets op. We kunnen niets garanderen, maar we hopen wel iets te kunnen bieden. Die maximale huurtijd van twee jaar gaat in oktober in. Dus hebben we hier nog twee jaar de tijd voor.”

Studenten krijgen straks na een jaar geen automatische huurverlening voor dat tweede jaar. Om dat te verdienen moeten ze zich inzetten voor de community binnen Casa. Sluit dit systeem niet juist studenten buiten die vanwege verschillende redenen niet zo actief kunnen zijn? 
“Het huurcontract is nu al alleen voor één jaar, alleen wordt dat nu eigenlijk altijd verlengd. We hebben als Casa niet alleen een huisvestersfunctie, we willen jonge mensen ook iets meegeven. Bijvoorbeeld door lezingen te geven over hoe je je financiën op orde kunt krijgen. Ook vinden we een community, waarbij studenten extra betrokken bij elkaar zijn, belangrijk. Dus zoeken we ook studenten die daar juist geïnteresseerd in zijn.”

Levert dat studenten niet juist extra stress op?
“Het zijn ook weer niet zoveel punten die ze moeten halen. Het staat voor ongeveer één activiteit per twee weken. Alle verdiepingen hebben een buddy, een contactpersoon die Casa belt als bijvoorbeeld de verwarming het niet doet. Als je buddy bent, levert dat je al een groot deel van al je punten op. En als je het heel druk hebt, is het misschien juist fijn om eens bij die coach langs te gaan of bij een etentje te zijn.”

Meer info op hotelcasa.nl

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.