Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hoogleraar zoekt studenten voor moordonderzoek

Zelf een moordzaak oplossen en misschien een ten onrechte veroordeelde persoon vrij krijgen? Dat kan. Binnenkort begint weer een nieuwe ronde van onderzoeksproject Gerede Twijfel.

Studenten onderzoeken bij het project Gerede Twijfel onder leiding van hoogleraar Peter van Koppen en coördinator Jasper van der Kemp of er sprake is van een gerechtelijke dwaling in een strafproces. Van der Kemp mag over het project van dit jaar nog niet veel onthullen. Wel kan hij vertellen dat het een moordzaak is waar veel vragen over te stellen zijn. “De locatie is wat apart voor een moord en het ‘moordwapen’ is erg afwijkend.”

Playstation-moorden

De resultaten van het onderzoek zijn niet puur academisch. Zo blijkt uit een onderzoek van een studentengroep dat een van de veroordeelde daders in de beruchte Playstation-moorden wel eens onterecht voor moord veroordeeld kan zijn. Hierover verscheen onlangs een boek. Eerder resulteerden soortgelijke conclusies in hernieuwde onderzoeken.

Deadline

Studenten moeten bereid zijn om vijf maanden lang hard te werken en heel regelmatig op de VU te zijn. Ook moet je masterstudent zijn. De deadline om je aan te melden is 16 september. Alle voorwaarden staan hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.