Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hongaars parlement keurt wet tegen Soros-universiteit goed

Het Hongaarse parlement heeft zojuist ingestemd met een wetsvoorstel dat het voortbestaan van de gerenommeerde Central European University (CEU) in Boedapest op losse schroeven zet.

Het wetsvoorstel van de regering Orbán haalde een ruime meerderheid in het door regeringspartij Fidesz gedomineerde parlement. Daardoor moet onder meer de door de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros gesponsorde CEU aan strengere eisen voldoen.

In strijd met grondwet

Buitenlandse universiteiten moeten straks ook een campus in hun ‘thuisland’ hebben. Voor de CEU betekent dit dat ze een campus moet openen in de staat New York. Bovendien moet er een aparte overeenkomst over het hoger onderwijs komen tussen Hongarije en de federale regering van de VS. De kans dat die daaraan meewerkt, is klein. Soros heeft zijn afkeer jegens Donald Trump nooit onder stoelen of banken gestoken.

De CEU reageert strijdbaar: rector Michael Ignatieff kondigt juridische stappen aan. Volgens hem is de nieuwe wet in strijd met het Hongaarse grondwetsartikel dat de vrijheid van wetenschappelijk onderzoek beschermt.

Politieke bemoeienis

Europese universiteitenvereniging EUA maakt zich steeds meer zorgen over de autonomie van haar leden. Die worden volgens hen steeds vaker doelwit van politieke bemoeienis. Behalve voor Hongarije vragen de Europese universiteiten  ook aandacht voor Turkije. Na de mislukte coup in juli zouden daar nog zo’n drieduizend ontslagen docenten en onderzoekers werkloos thuis zitten.

Academische vrijheid is het thema van de jaarlijkse conferentie van de EUA op 6 en 7 april. Universiteiten en beleidsmakers zullen er de laatste ontwikkelingen bespreken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.