Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hongaar krijgt europortefeuille onderwijs

Europa krijgt toch een eurocommissaris voor Onderwijs. Europese studentenorganisaties waren vorige week nog woedend over een uitgelekt voorstel waarin het thema onderwijs bij geen enkele commissaris was  ondergebracht.

Voorzitter Jean-Claude Juncker heeft zijn nieuwe Europese Commissie gepresenteerd en de Hongaar Tibor Navracsics krijgt de komende vijf jaar de portefeuille ‘onderwijs, cultuur, jeugd en burgerschap’. Hij wordt onder meer verantwoordelijk voor de populaire Erasmusbeurzen. Navracsics volgt de Cypriotische Androulla Vassiliou op. Zij bekleedde sinds 2009 de portefeuille ‘onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugd’.

Portugees op onderzoek en wetenschap

In een voorstel dat vorige week uitlekte, leek het er op dat Navracsics de douane-unie onder zijn hoede zou krijgen. Europese studentenorganisaties waren outraged dat er maar één eurocommissaris in de verte iets met onderwijs te maken zou hebben: de Belgische Marianne Thyssen. Zij wordt verantwoordelijk voor ‘werkgelegenheid, sociale zaken, vaardigheden en arbeidsmobiliteit’.

De Portugees Carlos Moedas heeft van commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de portefeuille ‘onderzoek, wetenschap en innovatie’ gekregen. Hieronder valt onder meer de European research council (ERC). Veel Nederlandse wetenschappers kunnen dankzij ERC-beurzen hun onderzoek betalen. In het uitgelekte voorstel stond onder Moedas’ naam nog de portefeuille ‘werkgelegenheid en sociale zaken’.

Rechterhand van Juncker

Nederland vaardigt Frans Timmermans af, de huidige minister van Buitenlandse Zaken. Hij wordt de rechterhand van Juncker en onder meer verantwoordelijk voor Europese regelgeving en mensenrechten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.