Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 oktober 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hogeschool-bestuurder neemt dakloze studenten in huis

De kamernood loopt zo uit de klauwen dat vicevoorzitter van Avans Hogeschool Jacomine Ravensbergen twee kamers in haar eigen huis aanbiedt. Ze heeft alle medewerkers gevraagd om eveneens studenten op te vangen.

“De nood is hoog en elk logeeradres is er één”, legt Ravensbergen uit. Het gaat haar vooral om internationale studenten die extra moeite hebben om aan huisvesting te komen. In studentenhuizen wordt vaak om Nederlands sprekende studenten gevraagd, waardoor veel internationale studenten buiten de boot vallen.

Studie afbreken 

Avans Hogeschool, met vestigingen in Breda, Den Bosch, Tilburg en Roosendaal, doet niet alleen een beroep op eigen medewerkers, maar ook op inwoners in de regio. Als internationale studenten tijdelijk onderdak krijgen totdat ze permanent wat vinden, hoeven ze hun studie niet af te breken, is het idee.

Het is niet de eerste keer dat een onderwijsinstelling zo’n oproep doet. De Hogeschool Rotterdam vroeg haar medewerkers deze week om studenten in huis te nemen. En ook Tilburg University de Rijksuniversiteit Groningen deden aan het begin van het collegejaar beroep op omwonenden en eigen personeel.

Landelijk probleem

De woningnood is een landelijk probleem. Begin september bezette een groep studenten het Academiegebouw van Groningen al uit protest tegen de kamernood. En de verwachting is dat er alleen maar meer studenten en dus ook kamerzoekers bijkomen. In 2029 rekent het ministerie ruim 300 duizend uitwonende Nederlandse studenten en 139 duizend internationale studenten.

Maar ondanks de aanzwellende kamernood, trekt het ministerie nog geen extra geld uit voor studentenhuisvesting. Ondertussen ontstaan er her en der noodoplossingen. In Enschede hopen ze snel 200 containerwoningen te regelen voor studenten van de Universiteit Twente, de UvA heeft in Amsterdam huisjes gereserveerd voor studenten op een camping en bij de Universiteit Maastricht mogen studenten online onderwijs op afstand volgen als ze door de kamercrisis niet in de buurt kunnen wonen.

Coronapandemie

Dat de kamernood nu zo hoog is, kan volgens kenniscentrum Kences te maken hebben met de coronapandemie. Dit jaar zijn er weer meer fysieke lessen en activiteiten mogelijk en daardoor verhuizen ook tweedejaars naar hun studiestad, die dat vorig jaar niet deden. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.