Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hoger onderwijspersoneel tegen investeringen in Israël

Personeel van hogescholen en universiteiten is een petitie gestart tegen het ABP. De petitie roept het pensioenfonds op de banden te verbreken met een aantal Israëlische banken, omdat die medeplichtig zouden zijn aan de bezetting van Palestijns gebied.

Onderwijspersoneel heeft geen keus, pensioen opbouwen moet verplicht bij het APB. Dat betekent volgens de petitie dat “wij als onderwijzers en academici, op deze manier impliciet meedoen aan de illegale bezettingspolitiek van Israël, die onder andere stelselmatig Palestijnen de toegang tot onderwijs ontzegt, en de Palestijnse bevolking uit Israëlische geschiedenisboeken schrapt.”

Voorbeeld volgen

“Toen ik hoorde dat ABP ons pensioengeld hierin investeert, schrok ik daar erg van”, motiveert Maja Hertoghs, promovenda aan de Erasmus Universiteit en één van de opstellers van de petitie. “Omdat we niet kunnen kiezen voor een ander pensioenfonds, roepen we met deze petitie ABP op om het voorbeeld van PGGM te volgen.”

Dat pensioenfonds maakte vorige week bekend zijn investeringen in vijf Israëlische banken stop te zetten, omdat de banken nederzettingen financieren in bezet gebied.

Dingen veranderen

Een woordvoerder van de ABP laat weten dat “de problematiek” op de agenda staat. “We voeren hier met de banken gesprekken over om ze aan te sporen tot ander gedrag. Als aandeelhouder kiezen wij er nu nog voor om onze invloed aan te wenden om dingen te veranderen. Mocht dat niet werken dan zijn we niet bang terug te trekken. Maar dat is echt een laatste redmiddel.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.