Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Friso de Boer, Eva de Groof, Albert Buxó en Noureddine Achbab

Hoe gaat het met deze eerstejaars?

Volg de komende maanden de ups en downs van deze vier nieuwe lichten. ‘We moeten samenwerken op afstand, dus moeten we naar elkaar schreeuwen.’

Een frisse wind waait tussen de VU-gebouwen als de vier eerstejaars voorzichtig het campusplein oplopen. Ze studeren alweer bijna een maand, maar zijn slechts een paar keer op de VU geweest. Ze zijn nog niet helemaal wegwijs, maar we kunnen elkaar wel gemakkelijk vinden. Op enkele studenten en een eenzame basketballer na zijn wij de enigen op het plein.

We stellen ons aan elkaar voor, zonder handen te schudden. Dat went niet echt. Terwijl zij iets over zichzelf vertellen, echoot de basketbal tussen het W&N-gebouw en het hoofdgebouw.

Noureddine Achbab

De Amsterdammer Noureddine Achbab (18) is net begonnen met geneeskunde. Noureddine is betrokken bij zijn studie en wil graag contact maken. “Normaal gesproken zou je mensen ontmoeten bij de introductieweek, maar die ging fysiek niet door.” Noureddine is actief bij de vereniging MFVU en hoopt daar mensen te leren kennen. “Ik ben een open persoon en houd van contact. Maar online contact maken vind ik lastig.”

Eva de Groof

Eva de Groof (19) studeert notarieel recht. “Ja, het is jammer dat alles nu online is. Ik had zin om mensen te ontmoeten en gewoon hier te komen.” Eva heeft nu één keer per week op het campus college. “Het is gek om een werkgroep hier te volgen. We zitten in een collegezaal waar de stoelen op anderhalve meter staan. We moeten samenwerken op afstand, dus moeten we naar elkaar schreeuwen.”

Friso de Boer

Friso de Boer (18) komt net van de middelbare school in Amsterdam. “Het was wel echt wennen hier na maandenlang vrij te zijn geweest.” Friso is begonnen met philosophy, politics and economics, ook wel PPE genoemd. “Wij hebben wel best wel een privilege bij mijn studie, want wij mogen redelijk vaak naar de campus komen. Ze kunnen bij ons makkelijker fysiek colleges regelen; we hebben maar 80 studenten in ons jaar.”

Albert Buxó_rechtenvrij_nieuw licht

Albert Buxó (20) komt uit Spanje en studeert hier wiskunde. “Het was heel gek om te zien dat de mensen hier geen mondkapjes dragen. In Spanje moet je overal – behalve in je eigen huis – een mondkapje dragen.” Albert vindt dat er qua studeren een groot verschil is tussen het noorden en het zuiden van Europa. “Het is hier veel meer georganiseerd. Ze vertellen je heel precies: doe opdracht 1, 3 en 7, en die gaan we dan ook echt bespreken. In Spanje zeggen ze: je hebt huiswerk, en dat is het.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.