Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Het onderwerp ging met mij op de loop’

Rechtenstudent Sabrina Spoor had met de juridische aspecten van de circulaire economie een vrij nieuw onderwerp te pakken. Dat maakte het moeilijker voor haar om goed te focussen.

Is je onderzoek gelopen zoals je had verwacht? “Nee, omdat dit een vrij nieuw onderwerp is, moest ik op zoek naar literatuur buiten het juridische vakgebied. Ik vond het moeilijk om mijn focus scherp te houden. Het onderwerp ging met me op de loop.”

Wat zou je met de kennis van nu anders aanpakken? “Ik had eerder met specialisten moeten gaan praten: hypotheekjuristen of vastgoedadvocaten. Dan had ik waarschijnlijk eerder geweten waar het naartoe moest met mijn onderzoek. Nu deed ik dat pas aan het eind.”

Het recht als ondersteuning van de circulaire economie

Sabrina Spoor | 26| master notarieel recht | cijfer 7,5 | 12 ects

Wat is je grootste ontdekking? “Dat ons juridische systeem nog niet goed is ingericht voor een circulaire economie, maar dat er op zich wel veel mogelijk is. Ik heb de cascokoop onderzocht, een constructie waarbij je een huis koopt, maar de inrichting huurt of least [dan zouden producenten er baat bij hebben om een duurzamere inrichting te produceren, WV]. In het huidige systeem zijn er risico’s aan verbonden, bijvoorbeeld dat de leveranciers van de inrichting niet verzekerd zijn van het terugkrijgen van hun spullen bij faillissement.”

Ben je goed begeleid? “Ja, mijn begeleider Hendrik Ploeger is de bedenker van het concept cascokoop, dus hij kon mij goed helpen.”

Ga je nog iets hiermee doen? “Ik hoop een baan te vinden binnen het notariaat, waarin ik mijn interesse in de circulaire economie kan combineren met bijvoorbeeld het vastgoedrecht.”

Wil je ook met je scriptie in Advalvas? Mail redactie.advalvas@vu.nl.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.