Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Heftige studentenrellen in Zuid-Afrika

Tijdens de hevigste studentenprotesten sinds het einde van de apartheid zijn tientallen Zuid-Afrikaanse studenten gearresteerd. Ook in het parlement was een opstootje.

De protesten braken uit toen bekend werd dat de collegegelden met zo’n tien procent zouden stijgen. Dat is een vorm van discriminatie, vinden tegenstanders, aangezien de zwarte bevolking nog altijd veel armer is dan de blanke. Ook een maximale verhoging van zes procent, die de regering nu probeert in te stellen, zou nog steeds te gortig zijn.

Flitsgranaten

De politie grijpt hard in bij de protesten en gebruikt volgens een Zuid-Afrikaanse omroep flitsgranaten om de demonstranten uiteen te drijven. De protesten vinden plaats aan verschillende universiteiten. De demonstraties duren voort. Op Twitter gebruikt men de hashtag #feesmustfall.

Enkele studenten wilden het parlement binnendringen en werden opgepakt. Het gerucht ging dat ze van hoogverraad zouden worden beschuldigd, maar dat spreekt de politie tegen.

Racisme

Er zijn vaker protesten tegen racisme aan de Zuid-Afrikaanse universiteiten. Zo zou het Afrikaans als voertaal een groot deel van de bevolking uitsluiten en voelen zwarte studenten zich er nog altijd niet welkom, aldus een filmpje.

Zuid-Afrika geeft te weinig geld uit aan onderwijs, zeggen critici die het protest steunen. De collegegelden stijgen volgens hen sneller dan de inflatie. Maar anderen werpen tegen dat er simpelweg geen geld voor is.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.