Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Groningen heeft domste slogan; VU op vier

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de domste slogan van alle Nederlandse universiteiten. Dat is de uitslag van een verkiezing, die eind vorig jaar werd uitgeschreven. ‘Born leaders reach for infinity’, de Groningse leus, werd door 3200 mensen tot domste uitgeroepen.

De VU staat op vier, met de leus ‘VU is verder kijken’. De UvA behaalde de tweede plaats met ‘We are U’ en de Leidse slogan ‘Excelleren in vrijheid’ was goed voor de derde plaats.

Bureaucratisering en geldverspilling

De verkiezing is uitgeschreven door het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten (H.NU), een club van wetenschappers die zich verzetten tegen bureaucratisering en geldverspilling aan de Nederlandse universiteiten.

Morgenavond worden de winnaars in het zonnetje gezet in het Maagdenhuis, bolwerk van verzet tegen de koekjesfabriekisering van de universiteit. De uitreiking is onderdeel van een debat over de financiering van het universitaire onderwijs en onderzoek, dat plaatsvindt van 17.30 tot 19.30 in het Amsterdamse Maagdenhuis.

Publiek goed

Centrale vragen in dat debat zijn: Wie moet het onderwijs betalen en hoe? In hoeverre is het hoger onderwijs en onderzoek een publiek goed dan wel een private dienst? Moet de financiering direct afhankelijk zijn van de maatschappelijke vraag en van de studentenaantallen? En hoeveel mag de overhead drukken op de financiering van onderwijs en onderzoek?

Gasten zijn onder meer Karl Dittrich van de universiteitenkoepel VSNU, econoom Bas Jacobs van de Erasmusuniversiteit en financieel geograaf Reijer Hendrikse van de UvA.

Update

Het Maagdenhuisdebat is uitgesteld wegens ziekte van twee van de drie sprekers.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.