Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
7 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

GroenLinks: weg met bindend studieadvies, tweede studie goedkoper, meer geld voor onderzoek

Weg met het economisme, ook in het onderwijs. Dat is de inzet waarmee GroenLinks de verkiezingen ingaat. De partij wil het bindend studieadvies afschaffen en een aanvullende beurs invoeren voor studenten met een functiebeperking.

“Al dertig jaar neemt de ongelijkheid toe en maken steeds meer mensen zich zorgen om de toekomst van hun kinderen”, schrijft GroenLinks in het nieuwe verkiezingsprogramma dat gisteravond in Amsterdam is gepresenteerd.

De partij wil het ‘economisme’ aanpakken dat die ongelijkheid zou veroorzaken: het economische denken dat alleen gericht is op snelle winst. Ook in het hoger onderwijs moet daar iets aan gebeuren, meent de partij.

Minder selectie

“We nemen onnodige barrières tussen kinderen en kansen weg”, aldus het verkiezingsprogramma. Daartoe moet onder meer de ‘toenemende selectie aan de poort’ bij hogescholen en universiteiten worden gestopt. “Selectie aan de poort kan alleen bij uitzonderlijke opleidingen, zoals het conservatorium of bepaalde geneeskundestudies.”

Jongeren krijgen weer het recht om door te stromen naar een hoger onderwijsniveau. “De aansluiting van mbo naar hbo wordt verbeterd. De extra toegangseisen vervallen, lesprogramma’s moeten beter op elkaar aansluiten en er komen goede schakelprogramma’s.”

Bsa weg

Studenten mogen ook niet worden weggestuurd als ze slecht presteren in het eerste jaar: de partij wil een einde maken aan het bindend studieadvies. Ze hoeven zelfs niet altijd een bachelordiploma op zak te hebben voor ze aan hun master mogen beginnen: de ‘harde knip’ tussen bachelor en master moet verdwijnen.

Verder moet het weer goedkoper worden om na afstuderen een tweede studie te doen. Het collegegeld voor zo’n tweede studie wordt gemaximeerd “zodat deze weer betaalbaar wordt”, aldus de partij.

Kleine opleidingen

Inspraak is voor GroenLinks ook belangrijk. “Leerlingen, studenten en docenten krijgen weer meer zeggenschap over het beleid van onderwijsinstellingen. Medezeggenschapsorganen krijgen instemmingsrecht op de benoeming van bestuurders en op het sluiten of samenvoegen van opleidingen. Kleine, bijzondere opleidingen worden zoveel mogelijk gekoesterd.”

Daarnaast wil de partij meer geld voor “onafhankelijk en fundamenteel onderzoek door universiteiten”. Dat geld zou ook rechtstreeks naar de universiteiten moeten gaan, zodat wetenschappers er niet om hoeven te strijden bij onderzoeksfinancier NWO. Dat zou voor minder bureaucratie zorgen. Wetenschappers kunnen dan ook weer vaker een vaste baan krijgen.

Gehandicapten

In deze regeerperiode werkte oppositiepartij GroenLinks mee aan het afschaffen van de basisbeurs. Studeren is daardoor duizenden euro’s duurder geworden, maar er komen wel honderden miljoenen vrij voor beter onderwijs en de leenvoorwaarden zijn gunstiger gemaakt.

Een gevoelig punt is dat gehandicapte studenten er harder op achteruit zijn gegaan dan andere studenten: die kregen een jaar extra basisbeurs. Dat probleem wil de partij kennelijk weer goedmaken: “Studenten met een functiebeperking krijgen een aanvullende beurs.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.