Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Gratis wetenschap ter nagedachtenis van Aaron Swartz

Op Twitter plaatsen duizenden onderzoekers een link naar hun wetenschappelijke artikelen als eerbetoon aan internetactivist Aaron Swartz. Ze gebruiken de hashtag #pdftribute.

Afgelopen vrijdag pleegde Swartz zelfmoord. Hij was één van de makers van het eerste RSS-programma en een voorvechter van vrije informatie op het internet. Morgen is zijn begrafenis.

Vervolgd voor downloaden

Swartz werd vervolgd voor het downloaden van vier miljoen wetenschappelijke artikelen uit de database JSTOR. De artikelen waren gratis, alleen was het niet de bedoeling om ze met een speciaal programmaatje op een eigen computer te zetten. Die zaak liep in juni vorig jaar op een schikking uit, maar de Amerikaanse justitie bleef hem op eigen gezag vervolgen. Het is niet duidelijk waarom justitie dat deed.

Meer dan dertig jaar gevangenisstraf

Er hing hem meer dan dertig jaar gevangenisstraf boven het hoofd en een boete van een miljoen euro. In een verklaring stelt de familie de Amerikaanse justitie medeverantwoordelijk voor de zelfmoord. Waarom zou iemand zo lang de gevangenis in moeten voor een vermeende misdaad zonder slachtoffers, vragen zijn ouders, broers en partner zich af.

Swartz was één van de tegenstanders van het wetsvoorstel SOPA, dat vrijheid op het internet sterk zou inperken om schending van copyright tegen te gaan. Het wetsvoorstel is ingetrokken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.