Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
6 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Vlnr Albert Buxó, Friso de Boer, Eva de Groof en Noureddine Achbab

‘Gewoon leuke dingen doen, daar is het tijd voor’

Gedurende het gekste jaar ooit volgden we vier eerstejaars. Ze hadden geen gemakkelijke start, maar blijven optimistisch. ‘Stel niks uit. Begin vandaag met studeren én maak vrienden.’

Het afgelopen jaar

Noureddine Achbab, eerstejaars geneeskunde, had heel erg uitgekeken naar zijn stage in Suriname: “Maar helaas kon die niet doorgaan. Dat vond ik erg jammer, maar verder heb ik een leuk jaar achter de rug.” Ondanks de lockdowns lukte het hem om veel nieuwe mensen te leren kennen. Achbab ging naar veel online bijeenkomsten van zijn studie en studievereniging en naar bijeenkomsten voor zijn alternatieve stage. “De onderwerpen van deze zorgstage waren interessant: het ging over doorligwonden en het medisch beroepsgeheim. En het was leuk om mensen te spreken. Nu er weer echte bijeenkomsten zijn, is het allemaal nog leuker. Ik moest laatst iets ophalen bij de faculteitsvereniging en daar ben ik de hele middag blijven hangen.”

“Dit was natuurlijk het gekste jaar ooit”, zegt wiskundestudent Albert Buxó. Hij woont in een internationale eenheid op Uilenstede, waar hij binnenkort uit moet. Met kerst kon hij niet naar zijn familie in Spanje vanwege corona. “Ik heb geleerd om meer alleen te zijn, af en toe was het zwaar. Maar gelukkig had ik huisgenoten met wie ik veel dingen heb gedaan, zoals koken en films kijken.”

‘Toen ik aan de VU kwam kende ik niemand en al het onderwijs was online. Ik ben mezelf flink tegengekomen’

“Het is me tegengevallen”, zegt Eva de Groof die notarieel recht studeert. “De overgang was groot voor mij. Ik zat op de Vrije School waar ik de hele dag op school was en veel contact had met anderen. Toen ik op de VU kwam kende ik niemand en al het onderwijs was online. Ik ben mezelf flink tegengekomen. De laatste tijd voelde ik me chaotisch en somber. Dat komt natuurlijk uit mezelf, maar de coronatijd heeft het versterkt.” Groof zocht hulp bij een psycholoog. “Het is allemaal niet gelopen zoals ik had verwacht. Ik hoop dat volgend jaar beter zal worden.”

“Eigenlijk is het prima gegaan”, zegt Friso de Boer, hij doet PPE: Philosophy, Politics and Economics. “Natuurlijk is het jammer dat er zoveel dingen niet konden het afgelopen jaar, maar ik vind dat ik er goed doorheen ben gekomen. Dat kwam ook doordat ik een relatief kleine studie volg, waar het gemakkelijk is om nieuwe mensen te leren kennen. Bovendien bleef ik mijn oude vrienden van de middelbare school zien. Die school is ook in Amsterdam en de meeste mensen wonen hier nog. Dat scheelt enorm.”

Over hun studie

“PPE was de juiste keuze voor mij”, vertelt De Boer. “In het begin was ik er zenuwachtig over. Op de site stond dat de studie kleinschalig en intensief was. Ik was bang dat ik dat intensieve niet zou aankunnen na een lange periode van niksdoen vorig jaar [toen er geen eindexamen was, red.]. “Ik had inderdaad even nodig om erin te komen en het is een intensief programma met weinig pauzes. Maar ik vind het erg interessant. Dat scheelt.”

“Het leukste aan wiskunde is om samen met een krijtje op een bord problemen uit te werken. Je kunt wiskundige problemen op verschillende manieren benaderen en anderen redeneren vaak net weer anders dan jij”, vertelt Buxó. “Dat heb ik heel erg gemist, online gaat zoiets niet. Toch ben ik heel blij met mijn studiekeuze en met mijn keuze voor Nederland. Ik voel dat beide goed bij me passen.”

‘Ik moest in het begin echt leren hoe ik moet leren’

“Van kleins af aan wist ik dat ik dokter wilde worden. Ik ben blij dat geneeskunde inderdaad bij mij hoort, het blijkt te kloppen”, vertelt Achbab. “Ik vond het wel lastig om te leren hoe je moet studeren. De blokken bij geneeskunde zijn kort, je hebt elke maand tentamens. Dat betekent dat je snel achterligt als je even niet oplet. Alles bijhouden is echt belangrijk. En het is veel, maar je hoeft niet alles even grondig te kennen.”

“Ik weet momenteel niet zo goed wat ik van mijn studie vind”, zegt De Groof. “Ik wil later graag mediator worden en dan is een achtergrond als jurist handig. Daar doe ik het voor, dus ik ga het wel afmaken, maar ik vind niet alles even interessant.”

Hun leven nu

“Ik wandel veel door het Amsterdamse Bos”, vertelt Buxó. “Ik houd van Nederland, ik houd van het weer en van de natuur. Alles is zo groen hier. Soms ben ik aan het beeldbellen met mijn oma terwijl ik door het bos wandel. Zo kan zij ook wat zien van mijn omgeving. Ik heb haar elf maanden niet gezien.”

“De zomer gebruik ik om uit te rusten”, vertelt Achbab, “leuke dingen doen met mijn oude vrienden. Ik heb dat echt nodig, het afgelopen jaar was druk en het komende jaar gaat nog drukker worden, verwacht ik.”

“Ik hoop dat ik weer wat vaker met mensen kan afspreken”, zegt De Groof. “Gewoon in het park hangen. Ik ben blij dat we nu ook een app-groepje hebben met studiegenoten voor sociale activiteiten, dat is toch heel anders dan mensen zien via Zoom.”

‘Ik wil eindelijk weer eens met vrienden naar een museum of de bioscoop’

“Ik wil eindelijk weer eens met vrienden naar een museum of de bioscoop. Dat heb ik echt gemist”, vertelt De Boer. “Ik ga een baantje zoeken in de horeca en ik werk als vrijwilliger bij het Grachtenfestival. Daar help ik met stoelen klaarzetten. Dan kan ik zelf ook weer eens een concert meepikken.”

Toekomstplannen

“Ik wil de komende tijd werken aan een betere balans tussen studeren en de rest van mijn leven”, vertelt De Groof. “Ik ga een intensieve therapie volgen en ik hoop nieuwe sociale contacten te krijgen. Gewoon leuke dingen doen, daar is het tijd voor. Studeren komt daardoor misschien op een iets lager pitje.”

“Politicologie laat ik vallen. De combinatie van economie en filosofie vind ik het meest interessant”, zegt De Boer. “Daarnaast ga ik het honourstraject van de faculteit Geesteswetenschappen doen. Ik blijf dus gefocust op mijn studie, die wordt denk ik best zwaar met zo’n honoursprogramma erbij.”

“Ik moet op zoek naar een huis”, vertelt Buxó, “we moeten uit onze flat op Uilenstede. Ik hoop samen met een paar vrienden iets te vinden. We hadden bijna iets in de Bijlmer, maar toen waren anderen ons toch voor. En ik word voorzitter van de ESN Amsterdam, Erasmus Student Network. Hopelijk ga ik de activiteiten organiseren die ik zelf vorig jaar niet kon doen vanwege corona. Zo kan ik alsnog een beetje daarvan inhalen.”

“Ik ga komend jaar in de facultaire studentenraad”, vertelt Achbab, “ik word commissaris externus, het gezicht naar buiten. Ik ga praatjes houden in collegezalen, contacten onderhouden met andere studentenraden en studentenorganisaties. Ik heb al een paar inwerksessies achter de rug en heb er echt zin in.”

Tips voor de eerstejaars

“Doe het op je eigen manier”, tipt Achbab. “Sommige studenten moeten de stof een paar keer doorlezen, anderen pikken dingen gemakkelijker op via hoorcolleges. Dat verschilt per persoon. Ik moest in het begin echt leren hoe ik moet leren. De studentenraad van geneeskunde organiseert in september een webinar over effectief studeren. Dat is ook een aanrader. Iedereen is welkom.”

“Het afgelopen jaar is alles anders gelopen dan van tevoren gedacht, daardoor hebben we geleerd om flexibel te zijn”, zegt De Boer. Je aanpassen aan veranderende omstandigheden is een belangrijke vaardigheid, die je niet meteen bij je academische vaardigheden leert. “En begin meteen met studeren. Anders lig je in het begin al achter en dat haal je moeilijk in.”

“Probeer iets leuks te zoeken naast je studie waarbij je wat mensen leert kennen”, is de tip van De Groof. “Een vereniging bijvoorbeeld. Zelf ga ik misschien alsnog bij een studentenvereniging, maar ik weet nog niet bij welke.”

‘Geniet ervan als je weer fysiek in een collegezaal kunt zitten’

“Ga bij een studentenvereniging”, zegt Buxó ook. “Maak vrienden. Probeer het meeste uit je studietijd te halen. En geniet ervan als je weer fysiek in een collegezaal kunt zitten.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.