Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Gemeenten mogen uitgeprocedeerde asielzoekers noodopvang bieden

Gemeenten mogen wel degelijk noodopvang verlenen aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit adviseert Thomas Spijkerboer, hoogleraar migratierecht, vandaag ongevraagd aan lokale overheden. Door de acties van uitgeprocedeerde asielzoekers in tentenkampen in Den Haag en Amsterdam-Osdorp is de vraag actueel of gemeenten noodopvang mogen verlenen aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

Spijkerboer concludeert op grond van het Bestuursakkoord van de regering uit 2007 dat “gemeenten zich redelijkerwijze op het standpunt kunnen stellen dat het hen vrij staat om noodopvang te bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, zolang het rijk niet aannemelijk heeft gemaakt dat aan de inspanningsverplichtingen uit het regeerakkoord is voldaan. Met betrekking tot Irakezen en Somaliërs kan stelliger geconcludeerd worden dat het gemeenten vrij staat hen noodopvang te verlenen.” Lees meer in het persbericht

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.