Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Geen stufi voor jihadstrijders

Minister Bussemaker zet de studiefinanciering stop van jihad-strijders in onder meer Syrië. Hun studiebeurs gebruiken de jongeren duidelijk niet om een opleiding te volgen, antwoordt ze op Kamervragen van de PVV.

Beurs stopgezet

Begin april werd duidelijk dat sommige Nederlanders die in Syrië vechten studiefinanciering ontvangen. Waar dat “aan de orde was” is de beurs inmiddels stopgezet. “Studiefinanciering heeft tot doel jonge mensen die het talent en de motivatie daartoe bezitten financieel in staat te stellen een studie te volgen”, aldus de minister. “Echter, daar het hier om personen gaat die aansluiting zoeken en vinden bij aan Al-Qa’ida gelieerde strijdgroepen in bijvoorbeeld Syrië, komen de doel- en rechtmatigheid van het gebruik van studiefinanciering in het geding.”

De uitgereisde jihadstrijders verliezen ook hun andere sociale uitkeringen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.