Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Geen coronageld voor één op vijf bachelors om regel ‘uitvoerbaar’ te houden

Geen korting op het collegegeld, geen tegemoetkoming bij diplomering: één op de vijf afgestudeerde wo-bachelors grijpt naast de coronacompensatie van de overheid. Het scheelt in totaal ruim vier miljoen euro.

Een student schreef dit najaar een korte brief aan de onderwijswoordvoerders van de Tweede Kamer over de compensatie voor studenten in tijden van corona. Er is een groep die tussen wal en schip valt, is de boodschap.

Het kabinet heeft twee tegemoetkomingen bedacht. Wie afgelopen studiejaar een hbo-diploma behaalde (tweejarig associate degree, bachelor of master), kreeg 535 euro cadeau. Dat gold ook voor afgestudeerden aan een wo-master. Maar hoe zit het met wo-bachelors?

Die krijgen geen geld, want ze zijn nog niet klaar met studeren. Als ze aan een masteropleiding beginnen, betalen ze dit jaar maar het halve collegegeld. Dat is ook een vorm van compensatie, is de redenering.

Vergeten

De briefschrijver wijst op een groep die dan vergeten wordt: wo-bachelors die in het buitenland een master gaan volgen. Die krijgen niets. (Hetzelfde geldt overigens voor wo-bachelors die een tussenjaar nemen of misschien zelfs helemaal stoppen met studeren.)

De briefschrijver deed twee bachelors tegelijk en gaat nu naar het buitenland. “Het voelt alleen wel krom dat ik de gift nu niet ontvang”, staat in de brief. “Ik heb net zoveel last gehad van corona als andere studenten, en misschien zelfs wel meer aangezien ik twee bachelors deed.”

Gefeliciteerd

Demissionair minister Van Engelshoven feliciteert de student eerst met het afstuderen aan twee bacheloropleidingen om vervolgens nul op het rekest te geven. De wo-bachelors zijn uitgesloten om de regeling “uitvoerbaar” te houden, zegt ze.

“Circa tachtig procent van de wo-bachelorstudenten stroomt door naar een masteropleiding in Nederland”, stelt ze. “Deze studenten studeren door en konden tijdens hun masteropleiding eventuele vertraging uit de bachelor inlopen of komen in 2021/2022 in aanmerking voor de halvering van het collegegeld.”

Dus circa twintig procent (één op de vijf) valt buiten de boot. Uitvoeringstechnisch kun je nu eenmaal geen onderscheid maken tussen studenten die hier doorstromen naar een master en studenten die dat niet doen, schrijft de minister.

“Veel succes”

Waarom zou je geen tegemoetkoming kunnen krijgen voor het collegegeld in het buitenland? “Het compenseren van collegegeld van een buitenlandse universiteit is helaas niet uitvoerbaar”, zegt de minister. Dat zou komen doordat de hoogte en voorwaarden van collegegeld verschillen tussen landen en onderwijsinstellingen. “Ik wens u veel succes met uw studie in het buitenland”, voegt ze eraan toe.

Precieze cijfers moeten nog komen, maar afgelopen jaar zijn rond de 40 duizend wo-bachelors afgestudeerd. Een vijfde daarvan is achtduizend studenten. Dan zou het om 4,28 miljoen euro gaan.

Overigens hebben 130 duizend oud-studenten in mbo en hoger onderwijs de tegemoetkoming van studiefinancier DUO ontvangen, meldt de minister.

Uitvoerbaarheid

De Tweede Kamer beschouwt de kwestie nog niet als afgedaan, bleek eind november tijdens een procedurevergadering van de onderwijswoordvoerders. Het argument van de ‘uitvoerbaarheid’ komt vaker terug in kwesties rond de Dienst Uitvoering Onderwijs. Eind februari wil de Kamer een debat over DUO voeren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.