Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Britse studenten op de VU-campus

Gangmaker Brexit wil blijven samenwerken met Europese universiteiten

Ook na de Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk nauw samenwerken met Europa, onder meer in de wetenschap en het hoger onderwijs. Dat schrijft politicus Boris Johnson in dagblad The Telegraph.

De conservatief Johnson, tot voor kort burgemeester van Londen en door velen gezien als de toekomstige premier, was de leider van het Brexit-kamp. Hij stond lijnrecht tegenover zijn partijleider David Cameron en stelde dat de Britten beter af zou zijn als ze uit de Europese Unie zouden stappen.

Johnson is blij met de uitslag van het referendum, schrijft hij in zijn column voor The Telegraph. Maar Groot-Brittannië is een deel van Europa en zal dat altijd blijven. Hij voorspelt steeds intensievere Europese samenwerking op allerlei gebieden, zoals kunst, wetenschap, hoger onderwijs en milieu.

Uitdijende Europese wet- en regelgeving

“De rechten van EU-burgers die in dit land wonen blijven beschermd en dat geldt ook voor Britten die in de EU wonen”, aldus Johnson. “Britten zullen nog altijd kunnen werken in de EU. Ze kunnen er wonen, reizen, studeren, huizen kopen en een gezin stichten.”

Het enige wat er zal veranderen – “and it will not come in any great rush” – is dat Groot-Brittannië zich onttrekt aan de uitdijende Europese wet- en regelgeving, stelt hij. Verder zou de uitgespaarde EU-contributie aan de publieke gezondheidszorg kunnen worden besteed.

Uitwisseling van studenten

Het is de vraag of Johnson gelijk krijgt met zijn voorspellingen. Inderdaad zou het Verenigd koninkrijk kunnen blijven meedoen aan allerlei Europese wetenschapsprogramma’s en aan de uitwisseling van studenten met Erasmusbeurzen, zoals bijvoorbeeld ook Noorwegen is aangehaakt zonder dat het land lid is van de Europese Unie.

Maar misschien accepteren de andere lidstaten dat niet. Zwitserland deed ook aan allerlei EU-programma’s mee, maar na een referendum in 2014 over een immigratiequotum kwam daar abrupt een einde aan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.