Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Franse wetenschappers rukken op naar Parijs

Duizenden Franse wetenschappers zijn al fietsend, lopend of kanoënd onderweg naar Parijs. Ze eisen meer geld voor hoger onderwijs en onderzoek.

Het idee ontstond op de universiteit van Montpellier, uit onvrede over het weinig florissante carrièreperspectief van jonge academici. Inmiddels doen niet alleen wetenschappers mee. Ook ondersteunend personeel en bezorgde burgers zouden zich hebben aangesloten, meldt Nature.

Miljarden extra

De verschillende marsen eindigen als het goed is op 17 oktober in Parijs. De wetenschappers eisen miljarden extra om meer onderzoekers en ondersteunend personeel aan te kunnen nemen en de lab-faciliteiten te verbeteren. Ook willen ze in cao’s vastleggen dat gepromoveerde werknemers meer gaan verdienen. 

Het is onwaarschijnlijk dat de Franse regering aan die eisen tegemoet komt. Het land heeft al een begrotingstekort boven de Europese norm en in de stagnerende economie is de kans klein dat er extra geld beschikbaar komt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.