Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Forum voor Democratie verhit gemoederen met ‘onfris affiche’

“Kom in verzet tegen je docenten!”, luidt de tekst op een affiche waarmee Forum voor Democratie een spreekbeurt van de Leidse hoogleraar Paul Cliteur “over linkse docenten” aankondigt. Op de achtergrond staat een demonstrant die met stenen gooit.

Het affiche leidt tot veel ophef op sociale media. De Utrechtse hoogleraar Ingrid Robeyns bijvoorbeeld noemt “de poster waarin iemand met stenen gooit intimiderend (of vinden we dit normaal???)” en vindt dat docenten worden gedemoniseerd. Het zal er volgens haar toe leiden “dat introverte of gematigd linkse/kritische wetenschappers minder snel hun mond opendoen. Dat kan niet in het belang zijn van de vrijheid van meningsuiting.”

Rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden had het er maar druk mee. Via Twitter laat hij weten dat hij Cliteur woensdagavond gemaild heeft over het “onfrisse affiche”. Daarin stelde hij dat het “totaal niet goed is als docenten of studenten zich daar onveilig onder voelen.”

Kritisch nadenken

Cliteur antwoordde dat hij het eens is met Stolker en met de studenten en docenten die hem mailen. “Waar het ontwerp van die stenen gooiende student vandaan komt, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik zag dat gisteravond ook voor het eerst.”

Hij benadrukt dat het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie, waarvan hij voorzitter is, studenten oproept tot kritisch nadenken, en “op geen enkele wijze tot ordeverstoring door geweld”.

En passant meldt hij ook dat hij zaterdag helaas geen persoonlijke bijdrage zal leveren aan de bijeenkomst in Zandvoort. Maar een volgende keer hoopt hij graag te laten zien “dat het heel goed mogelijk is om met respect voor elkaars mening een interessante dialoog te voeren”.

Diversiteit in de wetenschap

Op onze schriftelijke vraag of hij de ophef betreurt, antwoordt Cliteur: “Zeker, ophef is altijd jammer, omdat het afleidt van de hoofdzaak: hoe realiseer je echte ideologische diversiteit aan universiteiten en onderwijsinstellingen? Dat is een internationale discussie die vanuit de VS nu naar Nederland is overgewaaid en die belangrijk is.”

Gaat hij er iets aan doen om te voorkomen dat er bij de volgende bijeenkomst weer zo’n affiche verschijnt? “Dat zal ik altijd proberen, maar communicatiefouten komen voor.”

Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest over politieke diversiteit in de wetenschap. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen deed er onderzoek naar en concludeerde dat de wetenschap geen links bolwerk is en dat er geen sprake is van zelfcensuur.

Niet gerust

Maar de Tweede Kamer is er nog altijd niet gerust op. Dinsdag stemde een meerderheid voor een VVD-motie waarin staat dat de minister universiteiten en kennisinstituten moet oproepen om aandacht te houden voor beperking van diversiteit van perspectieven in de wetenschap.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.