Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Faculteit geneeskunde teruggefloten inzake Islamitische weigerstudenten

Niet de directeur, maar de examencommissie van de Rotterdamse opleiding geneeskunde moet bepalen of twee studentes een vrijstelling kunnen krijgen voor een vak waarbij ze lichamelijk worden onderzocht door mannelijke medestudenten.

Gisteren deed het College van beroep voor het hoger onderwijs (CBHO) uitspraak in de zaak die was aangespannen door twee studentes geneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De onderwijsrechters geven hun op formele gronden gelijk: hun verzoek had door de examencommissie moeten worden behandeld. De studentes vragen namelijk vrijstelling voor een verplicht onderdeel van het curriculum.

Vrouwelijke medestudenten

Een inhoudelijk oordeel geeft het CBHO niet. Wel roept het de examencommissie op om er rekening mee te houden dat de studentes het vak met goed gevolg kunnen halen als zij alleen door vrouwelijke medestudenten worden onderzocht.

In de Volkskrant zegt een woordvoerder van het UMC Groningen dat vrouwelijk geneeskundestudenten er daar voor kunnen kiezen om alleen door andere vrouwen te worden onderzocht. “Ook aan het UMCG studeren veel islamitische studenten, maar het vak heeft voor hen en andere studenten nog nooit tot problemen geleid.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.