Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Europese commissie overweegt actie tegen Hongarije

Ook eurocommissaris Frans Timmermans maakt zich sterk voor de met sluiting bedreigde Central European University. Hij gaat onderzoeken of Hongaarse regering in strijd met de Europese wet handelt.

Vorige week nam het Hongaarse parlement een wetsvoorstel aan dat ertoe kan leiden dat de gerenommeerde Central European University zijn deuren moet sluiten. Zondag demonstreerden in Boedapest zo’n zeventigduizend mensen tegen de wet.

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) stelde samen met andere liberale collega’s vragen aan de Europese Commissie. Zij wilden weten wat die gaat doen om de academische vrijheid in Hongarije te garanderen.

Academische vrijheid

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, sprak daarop vandaag met de leden over de kwestie. Zijn collega Carlos Moedas zei eerder al bang te zijn dat door het wetsvoorstel de academische vrijheid en de Europese waarden in het gedrang komen.

De Commissie laat zo snel mogelijk uitzoeken of de wet in strijd is met Europese wetgeving. Dat is volgens Timmermans ingewikkeld. Eind deze maand komt er een besluit over eventuele vervolgstappen. In de tussentijd dringt hij aan op een dialoog tussen de Hongaren, de andere lidstaten en het Europees Parlement.

De Europese D66-fractie vindt de reactie van Timmermans te afwachtend: “De Commissie zou een duidelijk signaal moeten afgeven voor de mensen die daar de straat op zijn gegaan”, zegt een woordvoerder.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.