Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Erasmus Universiteit wil faculteit Wijsbegeerte opheffen

Het is te duur om de faculteit Wijsbegeerte overeind te houden, vindt het bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De bacheloropleiding filosofie gaat waarschijnlijk verdwijnen. 

De universiteit, vernoemd naar een van Nederlands grootste filosofen, maakt jaarlijks drie ton verlies op de faculteit, schrijft de decaan van de faculteit Wijsbegeerte in een brief aan de medewerkers. De brief stond per ongeluk online en is weer verwijderd nadat universiteitsblad Erasmus Magazine erover had geschreven.

Tweede studie

Voor veel studenten is filosofie een tweede studie. Dat is een probleem voor de faculteit: het ministerie van Onderwijs bekostigt die tweede studies niet meer. Maar het personeelsbestand is ook vergrijst en er zijn volgens de decaan tamelijk veel medewerkers tot universitair hoofddocent bevorderd.

Er komt een reorganisatie en daarbij zullen waarschijnlijk gedwongen ontslagen vallen, waarschuwt de decaan. De banen van zowel ondersteunend als wetenschappelijk personeel staan op het spel. 

Brede bachelor

Het doek valt niet helemaal. Als het aan de decaan ligt, blijft er een bacheloropleiding ‘wijsbegeerte van een wetenschapsgebied’ en spelen de filosofen straks een rol in een nieuwe brede bachelor. Ook blijft er filosofisch masteronderwijs bestaan, liefst in samenwerking met andere universiteiten. 

Het is niet de eerste geesteswetenschappelijke faculteit die het roer moet omgooien. Vorige maand kwam het nieuws naar buiten dat de Universiteit van Amsterdam zijn faculteit Geesteswetenschappen op de schop neemt. Eerder moesten kleine talen in Utrecht en Groningen eraan geloven.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.