Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Elsevier: Communicatiewetenschap het beste aan de VU

Wageningen Universiteiten heeft volgens weekblad Elsevier de meeste topopleidingen van alle Nederlandse universiteiten. Ook over de Radboud Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven zijn studenten bijzonder tevreden.

Het overgrote deel van de Wageningse opleidingen krijgt een bovengemiddeld goed oordeel van studenten, blijkt uit een Elsevier-analyse van de Nationale Studenten Enquête. Onder de brede universiteiten heeft de Radboud Universiteit Nijmegen de meeste opleidingen met tevreden studenten en binnen de technische universiteiten gaat die eer naar de TU Eindhoven.

Amsterdamse universiteiten

Elk jaar geeft weekblad Elsevier een bijlage uit over het hoger onderwijs. De redactie maakt onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten omdat niet alle universiteiten even groot zijn, of dezelfde mix van opleidingen hebben.

De twee Amsterdamse universiteiten, de Universiteit Maastricht en de Universiteit Twente bungelen onderaan. Vooral die laatste heeft het dit jaar zwaar te verduren: van de 21 beoordeelde opleidingen werden er maar vier positiever beoordeeld dan gemiddeld.

Hoogleraren

Het weekblad vraagt niet alleen studenten naar hun oordeel, maar ook hoogleraren en universitair hoofddocenten. Ook zij blijken enthousiast over de TU Eindhoven: 57 procent van de stemmers zette een opleiding van die instelling op de eerste plaats als werd gevraagd naar de beste opleiding in hun vakgebied. Communicatiewetenschap kun je volgens hoogleraren het beste studeren aan de VU.

Wat betreft de brede universiteiten zijn hoogleraren enthousiaster over de Universiteit Utrecht dan over de Radboud Universiteit, die op de tweede plaats eindigt in de ranglijst van hoogleraren. Wageningen Universiteit is daar niet in meegenomen, omdat hoogleraren volgens Elsevier niet goed kunnen oordelen over het specifieke onderwijsaanbod van deze instelling.

Oordelen per studie

De totaalscore zegt overigens weinig over de afzonderlijke opleidingen. Het heeft voor aankomende studenten waarschijnlijk meer zin om te kijken naar de gedetailleerde oordelen per studie. Dan blijkt bijvoorbeeld dat hoogleraren aankomend studenten aanraden naar Leiden te gaan voor een studie wiskunde, en naar Delft voor werktuigbouwkunde.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.