Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Is een hogeschool nou wel of niet een ‘university’?

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat hogescholen in het Engels best ‘universities’ mogen heten. Een andere benaming is verwarrend voor buitenlanders, vrezen VVD, PvdA en CDA.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wil de namen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ beter beschermen. Als het aan haar ligt staat straks precies in de wet welke instellingen zich zo mogen noemen.

Toegepaste universiteit

Ook de Engelse vertaling legt ze vast: een universiteit wordt een ‘university’, een hogeschool een ‘university of applied science’. Maar verschillende Kamerfracties vragen zich af of dat laatste wel zo handig is.

De toevoeging ‘of applied science’ kan in het buitenland voor onduidelijkheid zorgen, stelt de PvdA in een schriftelijke vragenronde over het wetsvoorstel. De fractie wil weten hoe de minister “de concurrentiepositie inschat” van hogescholen die de term ‘university’ niet mogen gebruiken.

Hbo ook universiteit

Het CDA sluit zich daar bij aan. De fractie is bang dat buitenlandse studenten “onbedoeld misleid” worden als een hogeschool zich ‘university of applied science’ noemt. Het Nederlandse stelsel is uniek: in veel andere landen heten alle hogeronderwijsinstellingen ‘universities’, ook de instellingen die vergelijkbaar zijn met hogescholen.

Ook de VVD is bezorgd. Eigenlijk vraagt de fractie zich af waarom de minister zich überhaupt wil bemoeien met de Engelse namen die Nederlandse instellingen gebruiken.

Steeds uitleggen

Deze week maakte collegevoorzitter Hein van Oorschot van hogeschool NHTV Breda om dezelfde reden al bezwaar tegen het wetsvoorstel. “De meeste landen in de wereld kennen die aanduiding ‘of applied science’ niet”, aldus Van Oorschot. “Omdat wij een naam hebben die ongebruikelijk is, moeten we steeds uitleggen wat we zijn. Dat is doodzonde en het is niet nodig: in veel buitenlanden zijn er ‘universities’ die het qua niveau veel slechter doen dan onze hogescholen.”

Het wetsvoorstel komt voort uit frustratie over organisaties die zich voordoen als onderwijsinstelling terwijl ze helemaal geen door de overheid erkende opleidingen hebben. Studenten betalen soms veel geld voor een diploma dat niets waard is.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.