Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

DUO legt zelf uit hoe besparende ‘rentetruc’ werkt

De Dienst Uitvoering Onderwijs krijgt veel vragen over de truc waarmee studenten een deel van hun studielening kunnen vastklikken op de nieuwe rente van 0,46 procent. DUO heeft de uitleg op zijn website gezet.

Een aantal slimme studenten verzon in november een truc die duizenden euro’s rentevoordeel kan opleveren. Ze zetten hun studiefinanciering tijdelijk stop vanaf januari 2023 en laten die vanaf februari weer ingaan. 

Dankzij die onderbreking van een maand geldt voor hun eerste schuld – opgebouwd vóór 1 januari 2023 – vijf jaar lang het lage rentepercentage van 0,46 procent. De tweede schuld, opgebouwd vanaf 1 februari 2023, krijgt elk jaar een nieuw rentepercentage dat naar verwachting verder zal stijgen.

Op de website stelt DUO zich neutraal op: “DUO kan u niet adviseren of u dit moet doen. Wel leggen we u graag uit wat de ‘rentetruc’ is. En wat de gevolgen zijn.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.