Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

DSA-kandidaat Yasir Abdul wil meer activisme in de politiek

Als het aan bestuurskundestudent Yasir Abdul (22) ligt, gaat de partij DSA (Democratische Socialisten Amsterdam) zowel Amsterdam als Den Haag opschudden.

In 2019 werd Yasir Abdul lid van Rood, destijds de politieke jongerenorganisatie van de SP. Hij zegt dat er de afgelopen jaren allerlei conflicten hebben plaatsgevonden tussen de SP en Rood: “De SP was intern niet heel democratisch en hield niet echt van afwijkende meningen.” Abdul en andere Rood-leden hadden geen vertrouwen meer in de SP, waarna de ontevreden SP’ers in enkele steden nieuwe partijen hebben opgezet.

In Amsterdam is dat DSA (Democratische Socialisten Amsterdam) geworden, ongeveer drie maanden geleden in het leven geroepen. Abdul voert campagne als nummer twaalf op de lijst: “Ik ben vooral verantwoordelijk voor de socialmediacampagne. En af en toe doe ik mee aan een demonstratie.”

Leenstelselgeneratie compenseren

Abdul is een betrokken en actieve VU-student, hij is ook lid van studentenbond SRVU. Vooral het activistische element van DSA spreekt hem aan: “De DSA wil een bredere volkspartij worden die zich verbindt aan allerlei sociale bewegingen. Denk aan bewegingen rondom klimaat, vakbonden, wonen en antiracisme. We willen van onderaf druk leggen op de gemeenteraad en Den Haag.” Hij wil onder andere dat Amsterdam actief gaat lobbyen bij de regering om de leenstelselgeneratie te compenseren.

‘Ik geloof in een mooie socialistische toekomst’

Abdul: “Ik geloof in een mooie socialistische toekomst, waarin discriminatie hard wordt bestreden, huisvesting voor iedereen gegarandeerd is en er meer democratie is in de stad. Ik vind het heel belangrijk dat er meer zeggenschap komt voor mensen; zowel in de politiek als op het werk. En dat we solidariteit tonen met elkaar en anderen. En dus compassie tonen met de meest kwetsbaren in de samenleving.”

De huidige gang van zaken ziet er minder rooskleurig uit voor Abdul. Hij maakt zich zorgen of hij straks wel een woning kan vinden en in zijn buurt kan blijven: “Daarom is het zo belangrijk om gentrificatie tegen te gaan en leegstaande woningen te transformeren tot betaalbare woningen.”

Polarisatie

DSA zou volgens het KiesKompas de meest linkse partij van de stad zijn. Tegelijkertijd wil de partij zich verzetten tegen polarisatie, maar kan dat wel als meest linkse partij? Volgens Abdul is het enkel extreemrechts dat polariseert: “Extreemrechts wil juist bepaalde groepen wegjagen of buitensluiten, wij gunnen iedereen een goed leven.” Hij gunt dat ook de aanhangers van extreemrechts, maar DSA wil niet samenwerken met ‘extreemrechtse groepen’ die een ‘beleid van polarisatie’ willen uitvoeren.

Abdul vindt het leuk dat er meer studenten van de VU kandidaat zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen en vindt het van belang dat jongeren gaan stemmen, “maar daarnaast wil ik ook dat ze zich gaan verenigen. In vakbonden, politieke jongerenorganisaties en activistische organisaties. Het is heel belangrijk dat we strijden voor onze rechten en idealen.”

Dat hij straks in de gemeenteraad komt, verwacht hij niet als nummer twaalf op de lijst. “Ik hoop vooral dat we een zetel winnen.” Hij zal zich blijven richten op activisme, om van onderaf strijd te voeren. Een carrière in de politiek sluit Abdul niet uit.

Lees ook de interviews met Daniël van Duijn (LEF Amsterdam) Thirsa van der Meer (CDA Aalsmeer)  Lennart de Looze (GroenLinks Amstelveen) en Laura Oorschot (VVD Amstelveen).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.