Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Doorgeslagen marktwerking? Juist goede bedrijfsvoering!’ zegt minister

Doorgeslagen marktwerking aan de VU? Onderwijsminister Jet Bussemaker vindt van niet, zo blijkt uit haar beantwoording van Kamervragen van SP’er Jasper van Dijk.

Volgens de minister is er juist sprake van een ‘goede bedrijfsvoering’ aan deze universiteit, omdat er op overheadkosten wordt bezuinigd, zodat er meer geld vrijkomt voor onderwijs en wetenschap.

Geen beschrijving van de werkelijkheid

Bussemaker vindt dat het artikel, dat NRC Handelsblad onlangs over de VU publiceerde, ‘geen beschrijving van de werkelijkheid’ is. ‘Het voert te ver om te suggereren dat banken daarmee het financiële beleid van de universiteit bepalen’, schrijft zij.

De minister betrapt NRC er ook op Advalvas verkeerd te citeren, want daarin zou voorzitter van de Raad van Toezicht Cees Veerman hebben gezegd dat personeel met zorgen bij hem aan het verkeerde adres is.

Met spandoeken demonstreren

In werkelijkheid zei Veerman: ‘als het personeel met spandoeken voor onze deur komt demonstreren, zeg ik dat ze aan het verkeerde adres zijn. De Raad van Toezicht kijkt of het bestuur zijn werk goed heeft gedaan. Dus: kloppen de argumenten, zijn de juiste procedures gevolgd, hoe gaat men om met de betreffende personeelsleden? Maar de Raad gaat niet zelf besturen’.

Bussemaker vraagt zich af of er wel sprake is van ‘vervreemding’ tussen het bestuur en het personeel van de VU. ‘Wel kan men spreken van een grote afstand tussen het College van Bestuur en de werkvloer’.

Maar de minister wil geen oordelen vellen over de bestuurlijke problemen aan de VU.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.