Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Doe nou eens echt wat voor het klimaat, roepen studenten

Het huidige klimaatbeleid van de Nederlandse regering voldoet bij lange na niet, schrijft actiegroep Students for Climate NL in een open brief. Meer dan 350 studenten en wetenschappers steunen hun oproep om op 25 april te staken voor het klimaat.

Onze brief maakt duidelijk dat niet alleen scholieren, maar ook studenten klaar zijn om de straat op te gaan voor het klimaat”, aldus de protestorganisatie in een persbericht. De ruim 350 ondertekenaars zijn afkomstig van 44 verschillende mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Wetenschappers als Jan Rotmans en Willem Schinkel staan ook achter de boodschap.

De overheid moet volgens de ondertekenaars snel “flinke herstelwerkzaamheden doorvoeren om haar eigen falen goed te maken”, de grootste vervuilers verantwoordelijk houden en de opwarming van de aarde tot 1,5 graden beperken.

Vervuilende bedrijven

De actievoerders houden ook het hoger onderwijs verantwoordelijk voor de klimaatcrisis. “Veel universiteiten en hogescholen gaan nog steeds lucratieve financiële verbintenissen aan met vervuilende bedrijven. Het is onacceptabel dat onderwijsinstituten die jonge mensen opleiden indirect profiteren van het onleefbaar maken van onze planeet”, schrijven zij in de open brief.

De nationale studentenstaking voor het klimaat begint donderdag 25 april om 13 uur op de Dam in Amsterdam.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.