Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Docent niet vervolgd voor ‘ongepaste’ Facebook-grap

De Utrechtse docent die ‘Volkert, waar ben je?’ op Facebook schreef na de verkiezingswinst van Forum voor Democratie, wordt niet vervolgd. Van bedreiging en opruiing was geen sprake, aldus het OM.

Het Facebook-bericht van de docent, waarin hij verwees naar de moordenaar van Pim Fortuyn, leidde tot veel ophef op sociale media. Ook werd hij met de dood bedreigd. De Universiteit Utrecht, waaraan de docent lesgeeft, nam direct afstand van de uitspraak.

Wel besloot het bestuur van de faculteit Geesteswetenschappen al dat hij zijn baan mocht behouden. Voorwaarde is dat hij de komende twee jaar niet opnieuw de fout in gaat.

Ongepast

Het OM noemt het Facebook-bericht ongepast, maar ziet het niet als een daadwerkelijke bedreiging aan het adres van FvD-voorman Thierry Baudet. “Voor bedreiging of opruiing moet iemand de opzet hebben om een ander vrees aan te jagen of om anderen te bewegen een strafbaar feit te plegen”, schrijft het OM in een verklaring. De docent wilde enkel een discussie uitlokken met de persoon op wiens Facebookpagina hij het bericht plaatste.

De uitspraak is geen grote verrassing voor de Universiteit Utrecht. “Het lag in de lijn der verwachting”, aldus de woordvoerder. Het OM had eerder al eerder gezegd dat het vermoedelijk niet tot vervolging over zou gaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.