Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Deur op kier voor meer onderwijsgeld

Onderwijs is belangrijk, maar mag het ook iets kosten? In de Tweede Kamer kruisten fractievoorzitters de degens over de Rijksbegroting. Er is een kans dat de regering meer geld wil uittrekken voor onderwijs en onderzoek.

Gisteren zijn de algemene beschouwingen begonnen en die verlopen moeizaam. VVD en PvdA willen zes miljard extra bezuinigen, maar moeten ook steun zoeken bij de oppositie om hun plannen door de Eerste Kamer te loodsen.

Mogelijk rendement

Halbe Zijlstra (VVD) hield gisteren vooral een streng betoog over de staatsschuld. “De Nederlandse overheid geeft, ondanks alle al doorgevoerde bezuinigingen, nog steeds te veel uit. Dit jaar alleen al is dat twintig miljard euro. Dat geld moeten wij lenen en geld lenen – dat weet iedereen – kost geld.” Hij wil de Rijksbegroting liever vandaag dan morgen sluitend krijgen.

Maar misschien is Zijlstra, voormalig staatssecretaris van OCW, iets minder streng als het over onderwijs gaat. Als je daarin investeert, zal dat “in de toekomst mogelijk rendement opbrengen”, erkende hij. “Dat zal ook de heer Pechtold aanspreken.”

Miljard euro extra aan onderwijs

Ook PvdA-leider Diederik Samsom zette voor D66 de deur op een kier. “Een van de voorstellen van de heer Pechtold is om te investeren in het onderwijs. Dat is een belangrijk punt waar hij al tien maanden en zo mogelijk nog langer mee bezig is. Als dat nou eens zou lukken, kunnen we toch tot elkaar komen?”

En dat sprak Pechtold inderdaad aan. Die wil namelijk op termijn een miljard euro extra aan onderwijs uitgeven, maar daarover valt met hem te onderhandelen, zei hij tegen Samsom. Hij wilde kijken of ze elkaar tegemoet konden komen. “Dat betekent bijvoorbeeld dat ik opschuif met mijn wensen voor het onderwijs en dat ik aangeef welke punten van het sociaal akkoord ik belangrijk vind.”

Rug naar de toekomst

In zijn eigen betoog hield Pechtold de Tweede Kamer voor: “Bezuinigen op onderwijs is bewust met je rug naar de toekomst staan. Landen, hele continenten zijn door de eeuwen heen vooruitgekomen of weggezakt door een keuze al dan niet voor kennis en innovatie.” En daar voegde hij later aan toe: “Beter onderwijs vergt meer dan geld, maar het vergt in ieder geval meer geld.”

Toen haakte Samsom in. “Eens, en daarom zei ik ook al in mijn termijn dat wij op zoek zouden moeten naar dat geld. Maar dan moet de heer Pechtold mij misschien ook helpen met het aangeven van de dekking.”

Twee miljard minder

Want daar wringt de schoen. Pechtold wil twee miljard minder bezuinigen dan de regering. Het is de vraag of dat verschil te overbruggen valt. Bovendien is de steun van D66 niet genoeg om plannen door de Eerste Kamer te loodsen.

Vandaag gaan de algemene beschouwingen verder met de reactie van het kabinet. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.