Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

V.l.n.r. Safiya, Aida, Bas en Moon

De ups en downs van vier nieuwe eerstejaars

Eén ding hebben de eerstejaars gemeen: spannend is zo’n nieuwe universiteit sowieso. Volg de ups en downs van deze vier nieuwkomers.

“Hebben jullie nu ook tentamens?” vraagt student culturele antropologie Safiya Juliana (19) terwijl ze neerploft op een stoel. “Jaah!” zucht psychologiestudent Moon van der Waal (18). De andere studenten knikken instemmend en gaan ook zitten.

Terwijl de vier studenten elkaar verkennend aankijken komt het gesprek aan de ronde tafel op de redactie van Ad Valvas voorzichtig op gang. Ze zijn totaal verschillend, maar delen ook iets: ze hebben afgelopen jaar allen voor de VU gekozen, en zitten nu in het eerste jaar van hun bacheloropleiding. Waarom de VU? En wat verwachten ze van dit eerste jaar hier?

Volg Safiya, Moon, Aida en Bas
Dit studiejaar verwelkomde de VU 6.175 eerstejaars bachelorstudenten. Sommigen vers van de middelbare school, anderen met een hbo-diploma, propedeuse of compleet andere voorgeschiedenis. Volg de ups en downs van deze vier nieuwe lichten op onze site.

Zonder twijfel de VU

Hoewel veel van Safiya’s vrienden aan de UvA studeren, koos zij zonder twijfel voor de VU. Safiya: “Ik had bij de VU meteen zoiets van: dit is echt thuiskomen. Ik voel me hier zo op m’n gemak.” Welke studie ze precies wilde doen, besloot ze daarna pas: “Eerst dacht ik aan criminologie, maar toen ik met mijn moeder naar de open dag ging en bij antropologie belandde, wist ik: dit is het gewoon.”

Voor de Belgische Aida Cosijn Diez (18) was de keuze ook vrij eenvoudig, maar wel wat praktischer. Hoewel ze vier talen vloeiend spreekt, wilde Aida haar studie toch liever in het Engels doen: “Het is de enige universiteit in Europa die kunstmatige intelligentie in het Engels geeft.”

Ook de Amsterdamse biologiestudent Bas van Bork (19) hoefde niet lang na te denken: “Ik heb voor de VU gekozen omdat ik hier heel dichtbij woon. Tien minuutjes met de scooter en dan ben ik thuis.” Ook studeerde zijn hele familie aan de VU: “Mijn ouders, en mijn broer is er net af.”

‘Ik ga me alvast voorbereiden op de herkansing, denk ik’

Feestjes bewust overgeslagen

De tentamens vielen Aida niet mee. Het eerste tentamen van haar studie artificial intelligence was nog niet zo eenvoudig: “Het was echt veel te moeilijk. Ik vond het vooral heel lastig dat het tentamen multiplechoice was.” Dat was voor Moon juist een meevaller: “Ik vond dat nou heel chill!” Haar eerste tentamen ging erg goed, vertelt ze opgewekt. Moon kijkt wel op tegen het statistiektentamen dat later die week volgt: “Ik ga me alvast voorbereiden op de herkansing, denk ik”, grapt ze. De rest lacht.

Bas viel het allemaal reuze mee: “Ik had het allemaal moeilijker verwacht. Het was vooral herhaling van de stof, je hoefde het niet toe te passen.” Bas had de ADE-feestjes van het weekend ervoor dan ook bewust overgeslagen: “Ik had maandag tentamen, dus ik wilde even rustig aandoen.” Voor Safiya brengt het maken van tentamens een extra uitdaging met zich mee. Door haar suikerziekte kan het zomaar gebeuren dat ze plotseling haar concentratie verliest: “Tijdens mijn eerste tentamen was mijn suikerwaarde veel te hoog. Ik voelde me zo slecht dat ik een black-out kreeg.” Het cijfer bleek ook onvoldoende. Safiya: “Ik vind het wel spannend hoe dat de rest van het jaar gaat lopen.” 

Voor de persoonlijke sfeer

Safiya werd wel positief verrast door het enthousiasme van de docenten: “Ik had echt gedacht dat docenten gewoon hun preek zouden houden, en weer weg zouden gaan.” In de praktijk blijken docenten veel persoonlijker dan verwacht: “Er is altijd ruimte om aan het eind van het hoorcollege een vraag te stellen en ze vertellen supergepassioneerd over hun vak.”

Moon deelt haar mening: “Je merkt dat de docenten genieten van het geven van college. Daardoor kun je er zelf ook van genieten.” Voor Bas was een persoonlijke sfeer zelfs een reden om te kiezen voor de studie biologie, die op de VU maar zo’n 43 studenten telt. “Op mijn vorige school was ik een kleine klas gewend. Dat vond ik fijn, je kunt dan makkelijker vragen stellen.”  

Lees verder over nieuwe vrienden, hardcore festivals en internationale studenten in de laatste editie van Ad Valvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.