Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

De basisbeurs is pas oneerlijk

Nog geen dertig jaar geleden waren studenten tégen de basisbeurs. Ze demonstreerden met z’n 35.000-en op het Malieveld, voerden naakt (‘uitgekleed’) actie op het Binnenhof en trapten zelfs een keer de minister van onderwijs in zijn buik.

De basisbeurs is oneerlijk, vonden ze. Elke student, arm of rijk, krijgt hetzelfde bedrag. Maar dat betekent dus eigenlijk dat armere studenten minder krijgen. Want die hebben geen vader en moeder die hun kind makkelijk een extraatje toestoppen.

Protestenleider

“Kinderen van rijke ouders gingen er meer dan honderd euro op vooruit”, zegt Maarten van Poelgeest in het artikel over de basisbeurs in Advalvas. In de jaren tachtig was hij een van de leiders van de protesten. “Dat was niet hoe wij de welvaart wilden verdelen.”

Door alle acties kon onderwijsminister Deetman zich op een gegeven moment nergens meer vertonen. Overal trof hij boze studenten. Maar hij heeft de basisbeurs toch doorgezet.

Alternatief stelstel

Het alternatieve studiefinancieringsstelsel dat de studentenvakbond destijds in gedachten had, lijkt in wezen op het nieuwe leenstelsel. Ze noemden het academicibelasting: elke student krijgt een bijstandsuitkering en staat later een vast percentage van zijn salaris af.

Van Poelgeest is dan ook verbaasd over het oproer bij de studentenvakbond en de aangekondigde demonstratie op 14 november. “De LSVb zou deze maatregel ook kunnen omarmen, het ideaal is bijna bereikt.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.