Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Data veiligstellen voordat Trump aan de macht komt

Wetenschappers en programmeurs verzamelen enorme hoeveelheden data over milieuvervuiling en klimaatverandering van Amerikaanse overheidswebsites. Ze zijn bang dat president Trump die offline haalt.

Je weet het maar nooit

Metingen van luchtkwaliteit in heel Amerika, het tij van de oceanen, ongelukken met gevaarlijke stoffen… Enkele tientallen bezorgde Amerikanen zijn zulke openbare data voor de zekerheid aan het verzamelen, schrijft technologiewebsite Wired in een reportage. Je weet maar nooit wat de nieuwe president van de Verenigde Staten ermee gaat doen.

Weinig hart voor wetenschap

Want Donald Trump heeft weinig hart voor de wetenschap, gelooft niet in klimaatverandering en houdt er niet van om tegengesproken te worden. Misschien laat hij data vernietigen als die hem niet bevallen. Een paar dagen geleden meldden kringen rond Trump dat hij zoiets inderdaad van plan is. Programmeurs schreven scripts om data van de websites te verkrijgen en moesten daarbij allerlei technische problemen omzeilen. Ze moesten bijvoorbeeld oppassen dat ze niet alleen een bak met cijfers zouden binnenhengelen: zonder de uitleg en definities kun je er weinig mee.

Vandaag wordt Trump beëdigd als president van de Verenigde Staten van Amerika.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.